Dörrstängare kan hindra bränder från att sprida sig.
ESKILSTUNA

"Dörrstängare är för dyrt"

Dörrstängare kan rädda liv vid bränder, enligt Räddningstjänsten i Eskilstuna. Men det kommunala bostadsbolaget Kommunfastigheter i Eskilstuna har inga planer på att följa Räddningstjänstens förslag.

– Det blir inte så billigt för den funktion som man tittar på i första hand ska vara lätt att öppna men stängas ordentligt när den går igen, säger Tomas Lindblom, säkerhetschef på Kommunfastigheter i Eskilstuna.

Räddningstjänsten menar att dörrstängare skulle kunna rädda liv genom att de hindrar bränder från att sprida sig när människor springer ut ur sina lägenheter och lämnar dörren på vid gavel. Men en dörrstängare som duger kan kosta uppemot 2 500 kronor, enligt Kommunfastigheter. För 5 800 lägenheter blir det 14 miljoner kronor.

Tomas Lindblom pekar på andra sätt att öka brandskyddet, till exempel när man förra året bestämde sig för att köpa in brandvarnare med batterier som håller i 10 år.

Likadant säger privata fastighetsbolag som Sveriges Radio Sörmland talat med. Det finns inget krav på dörrstängare och skulle man ändå sätta upp det på alla dörrar skulle det bli många miljoner - något som man måste lägga på hyrorna.

Dörrstängare måste finnas i äldreboenden, bland annat, men en del väljer i stället att sätta in sprinklers som släcker elden med vatten från taket.

Enligt Tomas Lindblom begränsar dörrstängare också tillgängligheten. Det blir svårt, för en del kanske omöjligt, att använda dörren om den är för tung att öppna.

Den tragiska branden i Rinkeby förra året, då sju personer dog, var en väckarklocka för många fastighetsägare. Eskilstunas kommunala bostadsföretag såg över hur deras olika arbetslag jobbar med brandsäkerheten - bland annat hur rökluckorna fungerade.

Det kommunala fastighetsföretaget har diskuterat om man ska låta hyresgäster få det säkrare om de är beredda att betala mer i hyra.

– Man skulle kanske kunna köpa tilläggspaket, det skulle i princip kunna vara spisvakt som slår av spisen eller släckutrustning, säger Tomas Lindblom.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista