Vingåker

Droger smugglas in på behandlingshem

Ungdomar som bor på Håkanstorps behandlingshem i Vingåker smugglar in droger på hemmet. Det skriver socialtjänsten i Täby i ett brev till Statens institutionsstyrelse.

Polisen i Täby har kommit över ett brev som en pojke skickat från hemmet, där det framgår att han rökt hasch på hemmet och väntat på droger som han beställt utifrån.

Enligt socialtjänsten har pojken också berättat att ungdomar som är på permission brukar ta med sig droger tillbaka till behandlingshemmet.

Håkanstorps behandlingshem tar emot pojkar mellan 16 och 20 år som har missbruksproblem. Behandlingshemmets personal har inga befogenheter att söka efter droger i kroppsöppningar, så pojkarna stoppar drogerna i en kondom som de för upp i analen, enligt Socialtjänsten.

- Vi får göra en yttre kroppsbesiktning. Det är bara polis och tull som får göra en inre kroppsbesiktning, säger Cecilia Sandahl.

Cecilia Sandahl kan inte svara på hur utbrett droganvändandet är på hemmen. Men hon säger att det förekommer att droger och alkohol tas in på hemmen även av andra personer än ungdomarna själva.

Hon säger att det händer att föräldrar gömmer spritflaskor i besöksrum åt sina barn och att hallickar kastar in droger över stängslet till flickor som de vill hålla kvar i ett drogberoende för att kunna sälja deras kroppar när de kommer ut från hemmen.

Enligt socialtjänsten i Täby förekommer det också att ungdomar på Håkanstorp drogar sig med mediciner. De sparar på sömntabletter och annan medicin som de tilldelas av personalen, för att kunna få ihop en tillräcklig mängd för att kunna droga sig själva.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista