Här bärgas stjärtpartiet av det kraschade Kustbevakningsplanet.
nyköping

Skadad vinge orsakade flygolycka

Det var bristfälliga kontroller av flygplanets skick som orsakade flygolyckan i Falsterbokanalen hösten 2006, då en Nyköpingsbo och tre kollegor omkom. Och enligt Haverikommissionen är det den spanska flygplanstillverkaren Casa som är ansvariga för kraschen.

"Bidragande till sprickbildningen var en olämplig konstruktion av vingens infästning i flygplanskroppen", skriver utredarna i sin rapport.

I rapporten som presenterades idag, konstaterar utredarna att det var en utmattningsspricka i vänster vinge, som orsakade kraschen. Sprickan va dold under en plåt och orsakade att vingen bröts av och planet störtade.

Om flygplanstillverkaren instruerat teknikerna om hur känslig denna del av flygplanet var och att den särskilt måste inspekteras, så hade olyckan aldrig hänt, enligt kommissionen. Dessutom var planet delvis felkonstruerat enligt Haverikommissionen.

Olyckan skedde när det tvåmotoriga planet Casa 212 var på ett rutinuppdrag och flög på omkring 60 meters höjd. Piloterna blev ombedda att flyga över Falsterbokanalen där två skolklasser var på besök. Piloten besöt att tippa på vingarna för att hälsa på barnen. Vänster vinge bröts av och planet störtade i kanalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".