1 av 3
Jordbruksverket förbjuder spiltor i nya stall, men på ridskolor är det vanligt att ha hästarna i spiltor.
2 av 3
Anette Karlsson på Katrinholms ryttarförening har spiltor till alla sina ridskolehästar.
3 av 3
Nina Roepstorff jobbar som veterinär på ridutbildningen i Strömsholm.
Sörmland

Många ridskolehästar uppbundna

Hästar som står uppbundna i trånga spiltor är något Jordbruksverket vill få bort. Sen några år tillbaka är det förbjudet att bygga spiltor i nya stall och i höst blir det en gräns för hur många timmar en häst får stå i spilta per dygn. På de flesta ridskolor i Sörmland har man hästarna uppbundna i spiltor.

Nina Roepstorff jobbar som veterinär på Strömsholms utbildning för ridlärare och hon har ingen förståelse för varför man använder spiltor.

– Jag tycker att spiltor borde vara helt förbjudna. Det är ofysiologiskt för en häst att stå stilla, en häst behöver röra sig i en box, säger hon.

Nina Roepstorff tror också att det skapar mer stereotypier och att det är betydligt mer stressande för hästarna. Att ha hästar i spilta tycker hon är otidsenligt.

– Jag tycker inte att hästar ska stå uppbundna, säger hon. 

Men på många ridskolor är det vanligt att ha hästar uppbundna i spiltor. Skillnaden mellan spilta och box är att i en box har hästen mer utrymme och står inte uppbunden. De flesta ridskolechefer i Sörmland är överens om att det är bättre med boxar för hästarnas skull, men barnens säkerhet och intressen går ofta före hästarnas välmående. Annette Karlsson är verksamhetschef på Katrineholms Ryttarförening och tycker att det fungerar bra med spiltor.

– Just såhär rent arbetsmässigt med eleverna, barnen och verksamheten så måste jag nog erkänna att jag tycker spiltor fungerar bra. Men det kan ju jag säga med all rätt eftersom våra hästar har de här utegångsmöjligheterna.

Annette Karlsson tror att om hon hade jobbat i ett annat stall där hästarna inte fick vara ute lika mycket så hade hon sett annorlunda på saken. I hennes stall i Katrineholm går hästarna ute fem till sex timmar om dagen. På Strömsholm där man har man utbildar framtida ridlärare och ridskolechefer har man hästarna inne i boxar mellan 16 och 18 timmar varje dygn, deras vinterhagar är små och hästarna får gå ut i skift.

Djurens rätt skriver i sin rapport "Älskade hästar" att hästarna har ett naturligt behov att röra sig och vara ute mycket. Att stå 20 timmar om dygnet i box eller spilta är inte acceptabelt. Veterinären Nina Roepstorff berättar vad det kan få för konsekvenser.

– Står hästen inne för mycket och har för lite sysselsättning så kan den bli stressad av det. Den kan börja hitta på saker för att förgylla sin vardag och det kan handla om allt från att den inte har tillräckligt mycket ättid till att den inte får tillräckligt motion, blir för fet eller att den inte utvecklas normalt som ungäst. Hästen är gjord för att röra på sig, säger Nina Roepstorff.

Anastasia Konstadinidis
anastasia.konstadinidis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista