David Bruun förbereder uppstarten av den nya Viltvårdsdelegationen.
sörmland

Konflikt om ny viltförvaltning

Inom kort ska en helt ny organisation för viltförvaltning börja sitt arbete i Sörmland. Organisationen ska bland annat besluta om skyddsjakt och hur stor rovdjursstammen ska få vara. Men flera intresseorganisationer är tvungna att samsas om representanterna i den nya Viltvårdsdelegationen.

– Det är klart att vi gärna ser att vi får en egen företrädare i gruppen, säger Michael Andersson som är ordförande i Sörmlandsdistriktet för Jägarnas riksförbund. Och han tror inte att hans medlemmar vill bli företrädda av Svenska Jägareförbundet.

Viltvårdsdelegationen ska ha sitt första sammanträde i maj och senast den 15 mars ska de kallade föreslå representanter till gruppen som ska bestå av 13 personer samt sammankallande, landshövding Bo Könberg.

Delegationen utses sen den 26 mars och ska bestå av fem politiker från landstinget, en representant från polisen, en från Sörmlands skärgårdsfiskare. Och så långt är det sannolikt inga problem.

Men när det gäller skogsnäringen, så är det fem olika organisationer som ska samsas om en representant. Och för jordbruksnäringen så är det Sörmländska jordägarna som företräder de allra största godsen och liknande som ska samsas med Lantbrukarnas Riksförbund och Fåravelsföreningen om en representant.

Och så är det jaktintressena där stora svenska jägareförbundet står mot uppstickaren Jägarnas riksförbund. Senare den här veckan ska de träffas och göra upp. I potten gäller inflytande om jakttider, samt rovdjursfrågor som skyddsjakt och hur stora stammarna ska få bli.

– Det blir många olika viljor och det blir spännande att se om folk kan samsas. Jag har inte fått några indikationer på att de inte kan komma överens ännu, säger Länsstyrelsens jaktansvarige David Bruun som just nu förbereder uppstarten an den nya Viltvårdsdelegationen. Men om de inte kan det så får de skicka in separata namnförslag med personbeskrivning så kommer vi att klubba det internt sedan.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".