1 av 2
I hagen har hästar ofta täcken på sig.
2 av 2
Djurens Rätt tycker vi ska låta hästar vara hästar.
Sörmland

Hästar älskade men missförstådda

Hästar kan vara ett av de mest missförstådda djuren och vi människor har en tendens att förmänskliga dem, menar organisationen Djurens rätt i sin rapport "Älskade hästar". Pia Lusth, ridskolechef på Vilsta och Ekeby ridskola i Eskilstuna, tycker inte att det är ett problem på professionell nivå.

– Det finns nog många som har egen häst som förmänskligar hästarna. Det här med att hästarna fryser till exempel, att de måste ha fyra täcken på dem. Det är mycket luddiludd och gulliggull, säger hon.

Pia Lusth säger också att många ger sina hästar för mycket och inte vet vad de ska ge dem för mat. Många rider eller motionerar inte heller sina hästar som de ska.

– Det här med att förmänskliga finns nog väldigt mycket men för oss som jobbar på professionellt med det så tycker jag inte att det är så, säger hon.

Fler ridskolechefer i Sörmland säger att många problem i hästhållningen handlar om okunskap bland hästägare. Djurens rätt menar att om vi ska hålla hästar måste vi låta dom vara hästar. Dom är sociala flockdjur och ett av deras grundläggande behov är att röra sig mycket och beta mellan upp till 18 timmar varje dygn. Inte att äta frukost, lunch och middag och stå länge i trånga utrymmen.

Nina Roepstorff är jobbar som Veterinär på ridutbildningen i Strömsholm och hon tycker att människor utgår från sig själva när de hanterar hästar.

– Vi lägger ju mänskliga aspekter i allt som hästen gör, det är bara att ställa dig och lyssna på när folk ser en häst, hur den beter sig eller vad den gör. Man vill gärna se att den hyser affektion eller att den tycker si eller så. Hästar reagerar ju instinktivt, säger hon.

Enligt Djurens Rätt har hästens roll i människans vardag förändrats, förr var den nödvändig för att transportera, odla och försvara landet. Idag ska hästen tillgodose människans behov av fritidsaktiviteter. Pia Lusth på Ekeby ser sin ridskola som en fritidsgård för barn och ungdomar.

– Vi har ju valt att ha hästarna i fångenskap och därför så kan man inte tillgodose alla behov. Hästen är ju ett flockdjur och ett flyktdjur som egentligen ska gå ute. De är ju inte ens gjorda för att rida på egentligen men nu har ju vi valt att göra det. Då får man försöka göra det bästa av situationen, säger hon.

Anastasia Konstadinidis
anastasia.konstadinidis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".