Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Bo Karlsson ska utreda hur många utbildningar Eskilstuna ska erbjuda.
2 av 2
Gymnasieskolorna ska organiseras om i Eskilstuna.
Eskilstuna

S:t Eskil drabbas av nedskärning

Eskilstuna måste banta sina gymnasieskolor. Färre ungdomar och en ny gymnasieskola från nästa år är orsakerna. Tre stora gymnasier kan bli två stora och en liten. Och det är S:t Eskil som ser ut att dra det kortaste strået. Bo Karlsson är gymnasiechef och ska under våren utreda gymnasieorganisationen.

– Uppdraget är att titta på om en kan vara mindre och de två andra kan vara två stora produktionsenheter, säger Bo Karlsson.

S:t Eskil kan komma att få ta hela nedbantningen i stället för att man sprider det på alla tre skolorna. Anledningen är att det är lättare där med flera olika byggnader. Någon kanske kan knoppas av, till exempel så vill man ha en grundskola som ligger centralt i staden. S:t Eskil ser ut att bli av med frisörutbildningen. Frigymnasiet John Bauer har 25 platser, S:t Eskil 16 platser, idag finns 41.

– Det finns fortfarande sökande för alltihop men vi bedömer att det är orimligt mycket. Det kan inte gå att hålla en bra en bra kvalité om man ska 120 elever på frisörutbildning i Eskilstuna kommun, säger Bo Karlsson.

John Bauer har hittills inte visat intresse att banta. Det nya gymnasiet växer nu fram genom olika riksdagsbeslut och nästa höst ska den vara på plats. Om nu inte ett regeringsskifte i höst ändrar på det. Förra gången gymnasiet skulle förnyas 2007, blev det inte av. Det nya gymnasiet får 18 program, 6 som förbereder för högskolan, 12 yrkesprogram. De 41 specialutformade kurser som finns i dagens gymnasieutbildning blir i stället 61 särskilda varianter.

– Vi kommer inte kunna att erbjuda 61 inriktningar i Eskilstuna. Idag har vi 25 ungefär och vi ser ju att eleverna räcker till det, så någonstans i den storleksordningen kan vi kanske anordna här i Eskilstuna, säger Bo Karlsson.

Idrotts- och säkerhetsprogrammen vill Eskilstuna ha kvar som särskilda varianter. Dessutom vill man kolla om det går att starta program och inriktningar mot miljö. I maj kommer Bo Karlsson med sina förslag och de förslagen ska också ta hänsyn till att det måste vara minst 16 elever i en kurs för att den ska bli av. Han måste också se till att det blir en bra blandning av tjejer och killar på de olika skolorna. Utredare Bo Karlsson ska också kolla om Västeråsarna är intresserad av ett gymnasiesamarbete, Eskilstunaelever kan få resa dit.

Gymnasiechef Bo Karlsson hoppas att Eskilstuna ska fortsätta vara en attraktiv gymnasiestad. Idag stannar 90 procent av gymnasieeleverna i stan, en ovanligt stor andel jämfört med andra städer.

– Jag ser ingen anledning för att vi inte skulle fortsätta att vara bra och duktiga, säger Bo Karlsson.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".