katrineholm

"Patienten pressades av utslussning"

Patienten kan ha känt sig pressad av att snart slussas ut i samhället och därför med kniv gett sig på två vårdare på ett behandlingshem i Valla utanför Katrineholm. Det säger Kent Olsson, placeringsansvarig på hemmet.

Patienten skulle ut om en och en halv månad och hade suttit på hemmet i mer än två år.

I höstas tände en patient eld på ett rum och två anställda rökskadades och också då var det en patient som snart skulle lämna hemmet.

Men Kent Olsson säger att säkerheten på behandlingshemmet har blivit bättre efter händelsen i höstas.

– Säkerhetsrutinerna idag har vi höjt ytterligare, mer än vad länsstyrelsen och Socialstyrelsen kräver egentligen. Alla har personliga överfallslarm, samtidigt då i samband med de här bränderna som skedde så installerade vi ett ganska avancerat övervakningssystem, ett kamerasystem helt enkelt, säger han.

Hur det senaste överfallet kunde ske fanns det, enligt Kent Olsson inga indikationer på i förväg.

– Det var ett mycket våldsamt överfall, som man aldrig kan försvara sig mot, tror jag. Det händer kanske en gång per år på alla behandlingshem i Sverige, säger han.

De båda överfallna vårdarna, en kvinna och en man, var, enligt Kent Olsson chockade och sent igår kväll var båda fortfarande kvar på sjukhuset.

Enligt sjukhusuppgifter klarade sig båda undan med lindriga skador.

– Det beror ju på vad man menar. Det var ju våldsamma hugg och de blev illa skadade ändå, men kommer att klara sig och förhoppningsvis inte få några fysiska men, men psykiskt sitter det ju ganska djupt, skulle jag tro, slutar Kent Olsson, placeringsansvarig på behandlingshemmet i Valla utanför Katrineholm.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".