nyköping

Många värmepumpar klarar inte vintern

Ovanligt många värmepumpar har havererat den här vintern när kylan tvingat pumparna att gå för högtryck.
Framför allt handlar det om luftvärmepumpar, men även villaägare med bergvärme har drabbats.

En av dem som fått problem med bergvärmen är Claes Hammarlund i Nyköping.

– Vi upptäckte att det långsamt började bli kallare inomhus och det visade sig att kompressorn gått sönder i vår bergvärmepump så att vi fick några dagar med väldigt kallt och bara kallvatten, berättar han.

– Det kom väldigt överraskande eftersom kompressorn var ganska ny, tillägger han.

Det var en av de kallare dagarna i januari som Claes Hammarlunds värmepump havererade. Det var runt 20 grader kallt ute och temperaturen sjönk snabbt inomhus samtidigt, som varmvattnet försvann. Familjen fick klara sig med värmen från en kakelugn och elkaminer.

Det tog närmare en vecka innan entreprenören kunde byta kompressorn och även ekonomiskt blev det ett avbräck eftersom försäkringen inte täckte allt.

Värmepumpar som inte klarar kylan är ett växande problem. Enligt försäkringsbolaget IF:s skadechef Hans Möller så gäller nästan vartannat samtal från kund den här vintern problem med värmepumpar.

Folksam lägger stora resurser på att gå igenom kundernas värmepumpshaverier och för årlig statistik, som visar på stora brister.

År 2008 gällde 77 procent av de anmälda skadorna på värmepumpar pumpar nyare än fem år.

Jan Snaar är miljöchef på Folksam.

– Vi har sett att kvalitén på pumparna, även dyra anläggningar, som bergvärme, inte är den som vi skulle önska. Villaägare, som investerar kanske 150 000 kronor i en anläggning tror jag känner att man ska vara bekymmersfri längre än fem år, säger han.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".