Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskarkritik mot hästutbildning

Katrineholms kommun har långt framskridna planer på att bli ett centrum för hästnäring, men kommunens näringslivssatsning "tillväxt häst" får hård kritik från forskarhåll. Utbiuldningen är inte seriös, menar veterinären Anna Bergh.
Den typ av hästterapeututbildning som är en grundläggande del av satsningen är inte seriös och vissa terapimetoder kan vara skadliga, menar veterinären Anna Bergh som suttit med i en statlig utredning om alternativmedicinska behandlingsformer för djur: - En del av de medicinska behandlingarna är ofarliga så länge man inte behandlar djur som behöver en annan sorts behandling. Frågan är vilka metoder man ska utbilda i. Ska man utbilda i metoder som man inte vet något om alls överhuvudtaget? Grundpelare Katrineholms kommun har långt framskridna planer på att bli ett centrum för hästnäring. Efter ett par års diskussioner har kommunen fått hästterapeuten Helmut Tscharnke att etablera sig med sin hästterapeututbildning, som är tänkt som en grundpelare i satsningen. Tanken är att Tscharnke som tidigare har haft liknande verksamhet bland annat vid Sundbyholm i Eskilstuna ska ta över Duveholms gård och där skapa ett centrum för hästterapi. Men doktoranden Anna Berg, som suttit med i en statlig utredning om alternativmedicinska behandlingsmetoder för djur, är kritisk. Hon är menar att man inte borde använda behandlingsformer som man vet så lite om - än mindre utbilda i dem. Skadliga Vissa av de metoder som Tscharnke använder kan, enligt Anna Bergh, vara direkt skadliga och även om andra är ofarliga så finns det få eller inga vetenskapliga rapporter som visar att de hjälper djuren. - Om det är så att metoden inte har någon effekt behöver ju inte folk betala för att man ska använda den. Då sparar man ju tid och folks plånbäcker. Hästterapiutbildaren Helmut Tscharnke ville på måndagen inte kommentera uppgifterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".