Ny viltrehabilitering i Eskilstuna?

Föreningen Djurskyddet i Eskilstuna vill ta över driften av Stenby djurfritidsgård och starta en rehabiliteringsanläggning för skadade vilda djur. Nästa vecka ska föreningen tillsammans med 4H och Scoutrörelsen diskutera den framtida verksamheten på Stenby.
Anledningen till att man vill starta en rehabiliteringsanläggning är att många av de vilda djur som idag skadas inte kan tas om hand. Det berättar Berit Söderberg, som är kassör i föreningen -Många djur ssom skadas idag får ligga kvar där de ligger. Räddningstjänsten säger att de inte har nånstans att göra av dem, säger Berit Söderberg. Idag finns det bara en sådan rehabiliteringsanläggning i Sörmland. Den ligger i Katrineholm och räcker inte till. Om det kunde startas en på Stenby djurfritidsgård så skulle den kunna ha hela norra Sörmland som upptagningsområde, tror Berit Söderberg. -Vi kan ta hand om de skadade fåglarn, harungarna och rådjurskiden. Svanar brukar det ju komma in fyra-fem stycken varje år, som har frusit fast och som behöver mat. Vi kan inte ta hand om dem idag, säger Berit Söderberg. Det var i mitten av december, som kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna beslutade att lägga ner Stenby djurfritidsgård, en besparing på 900 000 kronor. Men nästan omedelbart startade diskussioner med föreningen Djurskyddet Eskilstuna, som hittills framför allt drivit ett katthem i Ärla, om att ta över verksamheten. Kommunen skulle då kunna sponsra föreningen med en del av hyran och eventuellt hjälp till kostnader för en anställd. Och intresset för att hjälpa till vid en viltrehabilitering är stort, säger Berit Söderberg. -Det är många som har ringt och sagt att de gärna kommer ut och hjälper till. Och det känns ju jätteskönt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".