Landstingsråd tar strid om specialistsjukvården med ro

Striden hårdnar kring förslagen till nedskärningar inom specialistsjukvården i Sörmland.

En samlad landstingsopposition kräver att Kullbergska sjukhuset ska få ha kvar sina operationer, och i Nyköping stormar det om bland annat försämringarna för barnsjukvården.


Men Rigmor Breidemalm, socialdemokratisk ordförande i södra hälso- och sjukvårdsområdet tar det hela med ro.


- Jag är inte särskilt förvånad, säger hon. Det är inte så svårt att samla in namn för en detalj i ett stort förslag, som man kanske inte har så stor kunskap om.


Närmare 9 000 personer har skrivit på namnlistor mot försämringarna inom barnsjukvården i Nyköping och upp mot 30 000 namn kräver operationsverksamheten kvar på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Men det är inget som landstingsrådet Rigmor Breidemalm låter sig slås ned av.


I Nyköping hotar mer än hälften av läkarna på ögonkliniken att säga opp sig i protest mot att gråstarrsoperationerna flyttas till Eskilstuna och på måndagskvällen ska den socialdemokratiska arbetarekommunen i Nyköping ha ett medlemsmöte om nedskärningarna.


Boel Karlsson, arbetarekommunens ordförande, säger att medlemmar hon talat med har svårt att acceptera föreslagna försämringar inom barnsjukvården, som slår hårt mot barnfamiljer där ett barn behöver återkommande tillgång till vård nattetid. Då är det transport till Eskilstuna som gäller. Boel Karlsson säger sig också ha märkt en irritation över att förslagen upplevs ha ett så utpräglat Eskilstunaperspektiv och hon menar att utifrån en Nyköpingshorisont, så kanske det vore bättre med samverkan med landstinget i Östergötland.


I förra vecka satte en samlad landstingsopposition ytterligare käppar i hjulen genom krav på en ny utredning med siktet att behålla operationsverksamheten vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.


Rigmor Breidemalm har idag svårt att säga något om vad som kommer att finnas kvar av det ursprungliga nedskärningsförslaget när landstingsfullmäktige ska ta ställning i april.


- Det kan jag inte uttala mig om idag, säger hon.