Förundersökning om polisens dödsskjutning

Polisen har nu inlett en förundersökning om dödsskjutningen i centrala Katrineholm natten till tisdagen. Den 40-årige man sköts var känd av polisen sedan tidigare som mycket våldsam.

Förundersökningen ska ta reda på om polisen gjort sig skyldig till grov misshandel eller vållande till annans död. Det är chefsåklagare Monica Mimer, som är ansvarig för internutredningarna i Sörmland och Östergötland, som fattat beslut om att inleda en förundersökningen som alltid görs när polisen har skadat nån annan person i tjänsteutövning.


Knivskars


Sent på måndagskvällen knivskar den 40-årige mannen sin hustru i deras gemensamma lägenhet utanför Nyköping och misstänktes därför för mordförsök. Han försvann sedan från lägenheten, men hörde av sig till polisen från Katrineholm.


-Senare på kvällen hörde mannen av sig till polisen från en fastighet i Katrinehoml för att höra hur det var med hustrun, och då framkom det att han skulle komma ut och ha med sig en yxa, säger Svante Melin, presstalesman på polisen i Sörmland.


En polispatrull träffade senare på mannen i Katrineholm, och han var då, enligt polisen, hotfull både mot förbipasserande, securitasvakter på platsen och senare mot polisen.


Två poliser fanns på platsen och försökte då tala med mannen. Men när det inte gick så sköt de ett varningsskott och sen det skott som dödade mannen. Enligt akuten på Mälarsjukhuset dog mannen av blödningar i buken.


Varför sköts inte mannen i benet istället?


-Det kan jag inte svara på, jag vet inte var skottet har träffat. Vid undersökningen kommer vi att få reda på hur nära man var, man kanske var så nära att man inte kunde skjuta på nån annan del av kroppen. Det får undersökningen visa, säger Svante Melin.