Eskilstuna kommuns västförbud på krogen var inte lagligt.
eskilstuna

Fritt fram för MC-västar på krogen

Eskilstuna kommun får inte förbjuda kroggäster att bära kläder som visar tillhörighet med kriminella gäng. Det är alltså fritt fram för MC-västar. Det har länsrätten beslutat.

Det var i somras, som Eskilstuna kommun i fullmäktige beslutade att inte tillåta vilken klädsel som helst på krogarna. Gästerna ska inte tillåtas bära kläder, som visar tillhörighet till något gäng eller gruppering, som kan uppfattas, som kriminell. Med det ville politikerna skapa en trygg, säker och positiv miljö för gäster och anställda.

Det här skulle införas som ett tillägg i de alkoholpolitiska riktlinjerna under rubriken alkoholpolitiska olägenheter.

Tillägget skulle främja den allmänna ordningen på serveringsstället och underlätta för restaurangägaren att hålla ordning.

En privatperson överklagade kommunfullmäktiges beslut och ville ha det upphävt.

Han menade att beslutet stred mot kommunallagen och principen om likställighet genom att riktlinjerna inte drabbar alla kommunmedlemmar utan bara riktar sig mot medlemmar i MC-klubbarna Hells Angels och MC Sweden. Han ansåg också att det är fel att hänvisa till något gäng eller gruppering, som uppfattas som kriminell, eftersom en juridisk person inte kan hållas ansvarig för ett brott, bland annat.

Det handlar ytterst om yttrandefrihet och människors rätt att yttra sig fritt. Att visa genom klädsel sin grupptillhörighet faller under yttrandefrihetslagen och den rätten gäller även Hells Angels. Att kläderna visar att bäraren tillhör en gruppering, som kan uppfattas som kriminell innebär, enligt länsrätten, inte att åsiktsyttringen faller utanför den grundslagsskyddande yttrandefriheten.

Därför konstaterar länsrätten, att Eskilstuna kommuns tillägg i de alkoholpolitiska riktlinjerna är en begränsning av yttrandefriheten och något, som en kommun inte kan besluta.

Länsrätten kommer med bland annat detta fram till att den begränsning av yttrandefriheten som tillägget innebär strider mot lagen och upphäver med det kommunfullmäktiges beslut från i somras.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista