Efter dödsskjutningen i Katrineholm - debatt om polisens nya ammunition

Polisens internutredare har börjat hålla förhör med de som var på plats när en man sköts ihjäl av polisen i Katrineholm natten till tisdagen.

Den polis som avlossade det dödande skottet har däremot inte hörts på onsdagen, säger Kommissarie Kjell Rolander på polisen i Östergötland.


Det var en 40-årig man, som sköts ihjäl, efter att polisen avlossat varningsskott. Enligt polisen gjorde mannen utfall mot poliser med en yxa. Han dog av skador i buken.


Debatt om polisens kulor tar ny fart


Den 40- åriga mannen skjöts med den nya typ av ammunition som polisen har börjat använda. Och debatten om den tar nu ny fart.


Polisens nya typ av ammunition ger inte större risk att dö, för den som träffas. Det säger Tomas Kjellström, institutionschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut.


Kulorna har kritiserats kraftigt i samband med att polisen började använda dem för ett par månader sedan, därför att de ger större skador. Men då handlar det om skador, som inte är livshotande, menar Tomas Kjellström.


Den stora skillnaden mellan de båda ammunitionstyperna är hur spetsen ser ut. Den som användes tidigare har en hård spets, som gör att den kan passera genom kroppen och sedan med kraft fortsätta in i till exempel en vägg eller en annan människa. Den nya typen av kulor, däremot, har en mjuk spets, som delar sig när den träffar kroppen och på så sätt stannar upp där. Och det är det som är fördelen med den här kulan, menar Tomas Kjellström.


Vapenägare kritisk


Ervin Woldemar, ordförande i Sveriges Vapenägares förbund, anser att det är fel att polisen får använda den nya typen av ammunition, eftersom den är förbjuden att använda i krig.