Åklagare Katarina Eriksson tycker att dokumentationen av skador ofta är dålig.
Sörmland

Läkare brister i journalföring

Landstingets läkare måste bli bättre på att dokumentera skador i journalerna. Det säger både Åklagare och Landstingets egen läkare som skriver rättsintyg. Kammaråklagare Katarina Eriksson har jobbat med relationsvåld i tio år och hon berättar att det ofta finns brister i journalerna.

Hon berättar om ett fall där skadorna inte finns dokumenterade. En kvinna har berättat i polisförhör att hon blivit sparkad på benen men läkaren har inte ens tittat på benen.

– Det kan ju slå över åt andra hållet. Försvararen kanske säger att hon undersökts av läkare men att det inte står något om några skador, alltså kanske hon ljuger. Så det är väldigt viktigt att man gör en ordentlig undersökning, säger Katarina Eriksson.

Det går att använda gamla journalanteckningar sedan flera år tillbaka i tiden som bevis i en rättsprocess även om kvinnan har sökt hjälp för något annat. Det berättar Ann-Christine Nilsson som är överläkare på Kvinnokliniken på Mälarsjukhuset och är rättsintygsskrivande läkare.

– Det kan vara så att kvinnan inte talar om att hon blivit slagen utan att hon trillat i trappen, när hon var ute med hunden, från en stege eller i duschen, säger Ann-Christine Nilsson.

Men det förutsätter att undersökningarna är noggrannt utförda. Ann-Christine Nilsson berättar att man framförallt ska kolla efter blåmärken på konstiga ställen och att man beskriver det man ser som läkare.

Kammaråklagare Katarina Eriksson tycker inte att läkare ska nöja sig med en annan förklaring vid misstanke om våld.

– I en situation när en kvinna kommer med en annan historia, att hon slagit i dörren när hon har en skada i ansiktet, när man misstänker att det har förekommit våld då ska man försöka våga fråga: Har du några andra skador? Men det kanske inte alltid görs, det kanske är lite obekvämt, säger hon.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista