Försäkringsbolagen har fått många fler anmälningar om husskador.
Sörmland

Många fler husskador i länet

Det har blivit många fler skador på hus i Sörmland och på många andra håll på grund av den kalla vintern, enligt flera försäkringsbolag. Det handlar bland annat om frys- och vattenskador och försäkringsbolagen tror att det kan bli många fler framöver.

– Det har ökat otroligt mycket, säger Caroline Uliana, pressansvarig på försäkringsbolaget IF. I januari och februari i år har vi haft över 60 procent fler skador än samma period förra året.

Vad är det för typ av skador?

– Framför allt är det frysta rör och sånt. Röret fryser och så spricker det, och när det töar lite gran så uppstår en vattenskada. Vi har också haft tak som har brakat ihop och bilar som har blivit förstörda av nerrasande is och snö.

Under januari och februari ökade IF:s kostnader för skadereglering med 30 miljoner kronor, enligt Caroline Uliana. Folksam talar om ökade skadeanmälningar i ungefär samma nivåer som IF. Trygg Hansa rapporterar om tusentals samtal om frysskador årets första två månader och att antalet anmälda frysskador under samma tid var 35 procent fler än hela förra året.

Frysskadorna kan bli väldigt omfattande och dyra.

– Vi hade en familj som hade varit på utlandsresa och hade varit borta i tre veckor. Värmepumpen i deras hus hade gått sönder medan de var borta och det var när det var som allra kallast. De kom hem till ett hus som var helt nedfryst. Det var skridskobana i alla rum och toaletten var djupfryst. Sådana hus kostar uppåt en halv miljon att återställa.

Nu står snösmältningen för dörren innan vinterns skadekostnader kan summeras, men Caroline Uliana tror att det också kommer att upptäckas fler vattenskador efter sönderfrysta rör.

– Jag tror att vi kommer att få se väldigt många samtal till påsk när folk åker ut till sina sommarstugor och kanske har glömt att tömma rören på vatten när de åkte därifrån i höstas. Tyvärr kommer vi nog få se en hel del vattenskadade fritidshus nu till våren.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".