Rädsla för RS-virus sätter stopp för besökare på blöand annat BB i Nyköping.
Nyköping

Besöksförbud på lasarettet

För att minska risken för spädbarn att smittas av RS-virus inför Nyköpings lasarett besöksförbud på BB, förlossningen och ultraljuds-
mottagningen.

Tills vidare är det endast partners som tas emot. RS-virus är den vanligaste luftvägsinfektionen hos barn yngre än ett år och kan göra vissa spädbarn allvarligt sjuka.

Partners till gravida får följa med gravida eller nyförlösta, men syskon till barnen får inte följa med. Inte heller övriga besökare får komma in på BB, förlossning och ultraljudsmottagningen, hela plan fem på lasarettet.

För pappor och partners gäller också försiktighet vid besök. Om man har sjuka barn hemma, diskutera med personalen om det är lämpligt med besök.

Besöksförbudet gäller tills smittskyddsenheten säger att risken har minskat.

RS-virus orsakar luftvägsinfektioner framför allt hos små barn. Symtomen är vanligen feber, snuva och hosta. 25 procent av barnen får astmaliknande symtom. Infektionen smittar genom nära kontakt med infekterade personer eller med smittade föremål och genom droppsmitta från nysningar och hostningar.

I år är en vinter med många RS-infektioner, uppger landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista