Eskilstuna kommun har stämts inför AD av SKTF.
eskilstuna

Eskilstuna stämd i AD

Eskilstuna kommun har stämts inför Arbetsdomstolen.
Det är kommunaltjänste-
mannafacket SKTF, som stämt kommunen för att kommunen hösten 2008 stängde av två anställda vid ett hem för ensamkommande flyktingbarn.
Kommunen krävs på 150 000 kr i skadestånd.
 

Trots flera förhandlingar har parterna inte kunnat komma överens. Kommunen hävdar att den hade rätt att stänga av de anställda medan den utredde vad som hade hänt.

Facket menar att deras medlemmar i stället kränkts genom avstängningen.

– Att bli avstängd från jobbet tror jag att var och en kan känna oavsett om man får lön eller inte så är det en ganska ingripande och kränkande åtgärd, säger Åsa Tillberg, förbundsjurist hos SKTF.

– Om det dessutom påstås att du ska ha kränkt andra och använt nedsättande ord om dem så är någonting, som man inte mår särskilt bra av, tillägger hon.

Kommunen beslutade att stänga av de två under högst 30 dagar och då med lön. Man gjorde det efter en period av personalproblem på flyktingboendet, som hade öppnat i januari 2008.

Enligt fackets beskrivning berodde problemen på att personalen anställdes i två omgångar med dåliga rutiner, bristande arbetsledning och otydliga regler för vad som gällde för flyktingbarnen. De mötte en s.k. snäll och en som benämnts som sträng personalgrupp med olika regler och de två avstängda skulle ha tillhört den strängare personalgruppen.

När en anställd förflyttades trappades konflikten upp och det ledde i sin tur till att de två, som nu ska få sina fall prövade i Arbetsdomstolen, stängdes av utan någon förvarning, enligt facket.

Facket säger att avstängningen saknade grund. De två hade inte på något sätt kränkt ungdomarna och avstängningen användes som en disciplinär bestraffning och det är något som man enligt facket inte får göra. Avstängning får bara användas för att inte fortsatt skada ska kunna ske medan man utreder vad som skett och då handlar det om svårare fel, försummelser eller brott, tolkar facket avstängningsrätten.

– När det gäller den här avstängningen, så var det så att de inte varade på långt när ens så länge som utredningen pågick, säger Åsa Tillberg på SKTF.

– Uppenbarligen finns det olika uppfattning om hur avstängningsparagrafen kan användas, säger personaldirektör Marita Schwartz i Eskilstuna.

– Det är en möjlighet för oss som arbetsgivare att utreda vad det är för någonting som har hänt och en avstängning är inte en bestraffning eller en disciplinär åtgärd, tillägger hon.

Facket kräver skadestånd på sammanlagt 150 000 kr 50 000 vardera till de två medlemmarna och 50 000 till facket i ideellt skadestånd.

De två avstängda arbetar nu med andra arbetsuppgifter inom kommunen.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".