Hyrorna klara i Katrineholm

Årets hyror i Katrineholm är klara, men de avgjordes i Hyresmarknadskommittén eftersom Katrineholms fastighetsbolag inte kunde komma överens med Hyresgästföreningen.

Fastigthetsbolaget ville att kostnaden för de tomma lägenheterna skulle läggas på hyran, men det gick hyresgästföreningen inte med på.


Bolaget krävde 5,4 procents höjningar, men nu har Hyresmarknadskommittén bestämt att hyrorna höjs med 2,5 procent.


De nya hyrorna gäller från januari så hyresgästerna får betala höjningen retroaktivt för januari på februariräkningen.


Hyresmarknadskommittén har nyligen avgjort hyrorna i sex andra kommuner.


För bostadsbolagen kostar de tomma lägenheterna pengar och de har, i förhandlingarna med Hyresgästföreningen, krävt hyreshöjningar för att täcka de kostnaderna, men Hyresgästföreningen vill att kommunen, som ägare av bolagen, ska skjuta till mer pengar så att hyresgästerna slipper stå för den kostnaden på hyran.


Hyresgästföreningens Tord Wallin säger till Sveriges Radio Sörmland att han tolkar Hyresmarknadskommitténs beslut som en seger. Föreningen har gått med på att en del av kostnaden för tomma lägenheter vägs in i hyreshöjningen, men anser att kommunen, som ägare, måste gå in och betala intäktsminskningen.


Kommunerna kan också söka bidrag från staten som kan täcka en del av kostnaderna för tomma lägenheter, menar Tord Wallin.