Eskilstuna

Rullstolsburna fast när larmet gick

Flera rullstolsburna personer och deras assistenter kunde inte ta sig ut ur sporthallen när brandlarmet gick under elitseriematchen Guif-H43 i måndags. Matz Wahlkvists 17-årige son Oskar Stenberg var en av de drabbade. Nu lovar Eskilstuna kommun att titta på utrymningsvägarna och förtydliga vem som har ansvar för att hjälpa rullstolsburna att ta sig ut.

– Jag tycker det är förjäkligt rent ut sagt. Jag är besviken över att det nonchaleras. Vi har ju nya lagar som säger att 2010 ska det offentliga rummet var tillgängligt för alla men jag tycker även att det ska vara samma rättigheter att komma ut om det händer någonting, säger Mats Wahlkvist.

Brandlarmet var falskt och det var tur för dem som var rullstolsburna. Matz Wahlkvist säger att han inte vågar tänka på vad som kunde hänt om det var ett riktigt brandlarm.

– Dörren var låst och det kom ingen och låste upp den, säger Mats Wahlkvist.

Han berättar att hans son och flera andra var kvar i hallen i nästan tio minuter och väntade på nyckeln. Då var hallen nästan helt utrymd. När personal sedan kom med nyckeln och låste upp fick de först ta sig igenom den lilla sporthallen. Eftersom det var ett trapphus som de inte kunde ta sig ut genom, fick de ta sig över till badhuset.

– När de öppnade den dörren var det ju fullt med mål och bänkar och grejer som stod i vägen, så då fick assistenter och personal flytta sådant först, säger Mats Wahlkvist.

Mats Wahlkvist känner sig besviken över hur det hela gick till. Han berättar att när den första personen överhuvudtaget kom ut ur byggnaden så var larmet redan över och publiken var på väg in igen.

De som är ansvariga för att utrymningen ska fungera är hyresgästen Eskilstuna kommun, fastighetsägaren Kommunfastigheter och arrangören, handbollslaget Guif.

Göran Andersson är lokalansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen på Eskilstuna kommun. Han säger att det inträffade dels beror på brister i organisationen, alltså vem som har ansvar för vad vid brand. Dels beror det på tekniska problem som man ska ta upp med Kommunfastigheter.

Nu ska bristerna åtgärdas så att människor inte blir kvar i Sporthallen om det skulle börja brinna på riktigt.

– Vi ska träffa Guif och Räddningstjänsten på fredag för att komma till rätta med det här och klara ut de frågeställningar som finns, säger Göran Andersson.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Negin Sedghi
negin.sedghi@sr.se

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista