Förvaltningsrätten har beviljat Benny Holmström en stödperson så han kan vara pappaledig med sin Veronica, 3,5 månader.
eskilstuna

Rullstolsburne Benny får pappaledigt

I december blev Benny Holmström i Eskilstuna pappa. Men det var oklart då om Benny, som sitter i rullstol, skulle kunna vara föräldraledig som alla andra. Kommunen sa nej när han ville ha en stödperson för att klara av att fullt ut vara pappa. Nu har Förvaltningsrätten ändrat det beslutet.

– Jag hade inte trott något annat i och för sig, men det känns ändå skönt att rätten gick på vår linje, säger Benny Holmström.

Därmed kan Benny Holmström i Eskilstuna, som blev pappa 11 december till Veronica nu 3,5 månader vara föräldraledig.

Förvaltningsrätten - det som förut hette Länsrätten - har upphävt beslutet i Arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna att neka honom en stödperson.

Rätten konstaterar nu att han har rätt till stödperson under föräldraledighet uppgående till det behov han har för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå.

Diskussionerna har redan inletts med kommunen och nu gäller det att komma överens om hur mycket stöd som kan anses rimligt.

– Eftersom jag aldrig vet hur det blir med min ryggsmärta så kommer jag antagligen att behöva ha någon mer eller mindre på heltid, tycker Benny Holmström själv.

Kommunen tyckte helt enkelt att mamman kunde vara hemma och att Benny därför inte behövde vara pappaledig alls.

– Det låter ju helt fel i dagens läge när man talar om att pappor ska vara pappalediga, tyckte Benny Holmström och överklagade kommunens beslut.

Det var på skidresa för 19 år sedan, Som Benny Holmström råkade ut för en olycka i backen, som gör att han är förlamad från midjan och neråt. Han klarar sig själv utan stöd från kommunen, men hans ryggmärgskada gör att han inte kan ta hand om ett litet barn fullt ut, ett barn som behöver lyftas eller läggas på skötbord.

Barnets behov av föräldraledig förälder kan tillgodoses av den andra föräldern stod det i det kommunala beslutet.

– Jag vill inte att min hustru ska behöva vara hemma från jobbet, därför att jag inte klarar av att ta hand om barnet själv, säger Benny Holmström.

Och Veronicas mamma Bernadetta är också glad över att Benny fått rätt till det här stödet.

– Det innebär att han framför allt kan var pappaledig de där 60 obligatoriska dagarna. Nu kan vi precis som alla andra familjer planera hur vi vill lägga upp föräldraledigheten, alltså hur vill vi fördela den, säger hon.

Nu ska de två nyblivna föräldrarna komma överens om hur de sinsemellan ska dela på föräldraledigheten.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".