nyköping

Fosterpappa fick straffet fastställt

Svea hovrätt fastställde igår fängelsestraffet på sex år mot den Nyköpingsbo, som fällts för att ha våldtagit två flickor som vistades hos honom som fosterbarn.
En nämndeman ville fria mannen helt.

Mannen hade överklagat domen från Nyköpings tingsrätt och ville att åtalet skulle ogillas eller att straffet åtminstone skulle kortas.

Hovrätten lyssnade på bandupptagningar och såg på bildupptagningar från de förhör som hölls i tingsrätten och gjorde efter genomgången samma bedömning, som tingsrätten även om en av nämndemännen ville fria honom.

”Hovrätten finner inte skäl att göra någon annan bedömning än den tingsrätten har gjort i fråga om skuld, brottsrubricering, val av påföljd eller straffmätning”, skriver hovrätten i sin dom.

Mannen ska också betala 350 000 respektive 280 000 kronor i skadestånd till flickorna och det är en sänkning jämfört med tingsrättens dom.

Nyköpings tingsrätt hade satt skadeståndet till 425 000 respektive 350 000 kronor.

Det ansåg hovrätten vara för högt i jämförelse med rådande praxis och sänkte beloppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".