Madelene Ericsson och Pia Andersson vill ha klarhet i vem som har ansvar för tillnyktring.
Eskilstuna

Missbrukare behöver mer hjälp

Det finns ett behov av insatser i Eskilstuna för att hjälpa och vårda personer med alkohol- eller drogproblem. Det visar en utredning från kommunen. Framförallt är behovet stort när det gäller akuta insatser innan medicinsk abstinensbehandling kan inledas. Idag finns inga sådana tillnyktringsplatser.

Pia Andersson är enhetschef på arbetsmarknads- och familjeförvaltningen och anser att sådana platser behövs.

-- Det är jätteviktigt att det gör det,  för det är ett steg som saknas i vårdkedjan för personer som har missbruks- eller beroendeproblem. Och när man saknar det här steget då är risken att det blir allvarliga komplikationer för den enskilda personen, att den blir kvar ute på gatan.

Tillnyktring är det första steget i behandlingen mot att bli alkohol- eller drogfri. På en tillnyktringsplats behövs vårdkunnig personal som kan ta hand om personen och bedöma om den behöver vidare vård tillexempel abstinensbehandling. Tillnyktringsplatser har inte funnits i kommunen sen 2002.

– Det var en ganska dyr verksamhet och det var också oklart, har varit väldigt länge och är fortfarande oklart vem som ansvarar om det är kommunen eller Landstinget och då har man valt att lägga ner de platserna, säger Pia Andersson.

Beroendecenter och öppna missbruksmottagningar som Vägen, har ett ständigt ökat tillflöde av personer som söker hjälp för missbruk, nu kommer även många unga och kvinnor och söker hjälp menar Pia Andersson.

– Det har ökat konstant, sedan vi öppnade Beroendecentrum så har vi sett en ökning varje år med 50 till 100 personer till för varje år, säger hon.

I utredningen presenteras tre alternativ som nämnden idag ska ta ställning till. Det första är att kommunen och landstinget för diskussioner om en gemensam satsning för att skapa två tillnyktringsplatser inom Landstinget där kommunen betalar personal och drift. Det andra är att Arbetsmarknads och familjeförvaltningen ges i uppdrag att skapa egna tillnyktringsplatser. Det tredje som utredarna rekommenderar är att invänta en statlig utredning om hur framtidens missbruk och beroendevård ska se ut, som lanseras i november i år.

Madelene Ericsson jobbar som utredare på arbetsmarknads- och familjeförvaltningen i Eskilstuna

– Vi måste ha klarhet i vem det är som har ansvar för frågan. Just för att vi ska få en sammanlänkad vårdkedja med tillnyktring och abstinensbehandling och vidare vård. Därför känner väl vi att vore bättre att vänta och se vem det är som faktiskt får ansvaret för tillnyktring, säger hon.

Alexandra Edman
alexandra.edman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".