Orättvist pensionssystem

Gifta kommunal- och lanstingsanställda gynnas och ogifta missgynnas av det nya pensionssystem som trädde i kraft i slutet 90-talet.
Den här nästan okända effekten av pensionsreformen börjar nu uppmärksammas och få kritik. När Sverige bytte pensionssystem räknades redan intjänad pensionsrätt till den sista december 1997 fram, för att samordnas med den nya pensionen. Men eftersom den gamla folkpensionen var olika för gifta och ogifta blev det problem. Avtalskonstruktörerna räknade med att ett störrre avdrag för den som var ogift skulle lösa det här. Men effekten blir nu istället att den som var ogift vid årsskiftet 97/98 får lägre pension än den som var gift. Det också om den ogifta senare skulle ha gift sig. Värst drabbas de som är litet äldre. För dem kan det röra sig om 5-600 kronor mindre i månaden i pension, än för de som är gifta. Krångligt värre kan tyckas och det håller Håkan Pettersson ombudsman i pensionsfrågor på Kommunalarbetarförbundet centralt med om. Men han påpekar samtidigt att pensionen inte blir lägre än tidigare. Facken har tidigare och utan framgång försökt få en ändring till stånd. Men Margot Bergman på vårdfacket i Sörmland, tycker att det är dags för ett nytt försök.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista