Landstinget lovar bättre barnsjukvård efter dödsfall.
Sörmland

Läkarna tar inte på sig ansvaret

Landstinget Sörmland har nu tagit fram ett tolvpunktsprogram för att göra barnsjukvården på Mäklarsjukhuset i Eskilstuna säkrare. Det efter den tragiska händelsen för två år sedan då en tvåårig pojke dog i sviterna av en blindtarmsinflammation. Samtidigt pågår en utredning i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd kring de läkare deltog i tvååringens vård.

Ingen av läkarna anser sig ha gjort något fel. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har bett sammanlagt sju läkare att förklara sig skriftligt. Alla var de på ett eller annat sätt delaktiga i vården av tvååringen, som led av svåra magsmärtor.

Alla sju beklagar i sina svar det inträffade och känner med de drabbade, men ingen tar på sig något som helst ansvar för dödsfallet. Alla har gjort vad som förväntas av dem.

Pojken kom via akuten och blev inlagd på barnavdelningen. Det var svårt att diagnosticera, alltså bestämma vad han led av. En erfaren kirurg borde undersöka pojken. Den kirurg som skulle göra det var upptagen i en komplicerad akut operation och därför dröjde det länge, alltför länge innan rätt diagnos, brusten blindtarm, ställdes och pojken opererades akut.

Under tiden frågade barnläkaren som tog emot tvååringen, runt bland alla tillgängliga läkare och flertalet misstänkte blindtarmsinflammation. Pojken kom till sjukhuset vid 1-tiden och opererades först nio timmar senare.

Under den tiden gjorde ingen av de inblandade läkarna något radikalt för att få fram rätt diagnos. Ändå anser sig alla ha agerat precis så som det förväntas av dem.

Ansvarsnämndens utredning pågår nu alltså och väntas bli klar tidigast i maj.

Reino Helin
reino.helin@sormland.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".