1 av 2
Kvarteret Kärnan i Nävertorp håller på att rustas upp.
2 av 2
Dilwar Soleyman bor i kvarteret Kärnan.
Katrineholm

Källarlokaler kan bli företag

Det pågår en stor renovering av kvarteret Kärnan i Nävertorp, en stadsdel i Katrineholm som byggdes på 60-talet. Det är ett så kallat miljonprograms-område. Bostadsbolaget KFAB vill samtidigt försöka få området att blomstra och exempelvis ge de som bor där möjligheten att starta affärsverksamheter i källarlokalerna.

Björn Johansson är marknadschef på KFAB och vill lyfta fram kreativiteten i området. 

– Vi vet att det finns massa kreativa människor i det här området. Det pågar massa verksamheter i garage, bilar, bostäder och så vidare. Vi vill skapa förutsättningar för att blomstra helt enkelt, säger Björn Johansson.

I Kvarteret Kärnan lever många med invandrarbakgrund och området har fått ett dåligt rykte på grund av bland annat hög arbetslöshet. Men Björn Johansson vill ha en positiv förändring och vända på det dåliga ryktet och skapa mer liv och rörelse i kvarteret. Han ser potential och kreativitet bland hyresgästerna och vill nu ge hyresgästerna chansen att öppna affärsverksamheter i källarlokalerna.

– Vi försöker stimulera till att få igång lite entreprenörskap i området, säger han.

Hyresgästerna står för affärsidéerna och så hjälper KFAB till med lokaler och man har även ett samarbete med Näringslivscentrum som kan hjälpa till med det ekonomiska.

– Vi är noga med att inte servera för mycket med den här lösningen. Vi vill att det ska ske på egna initiativ men vi är med och skapar förutsättningar för det, säger Björn Johansson. Han tror stenhårt på att det kommer finnas intresse för att öppna verksamhet.

I kvarteret Kärnan bor Dilwar Soleyman med sin fru och sina barn. Han är positiv till KFABs nya idéer för kvarteret.

– Ifall jag skulle vilja öppna eget så skulle det vara perfekt. Det skulle vara nära till jobbet och man bor där man är så det skulle vara bra, säger han.

Sara Choghrich
sara.chogrich@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista