Nyköping

Oro för skolorna i Nyköping

Oron är stor på många mindre orter runt Nyköping för vad utredningen av skolans organisation ska föra med sig när den presenteras om en månad. Enligt uppdraget ska den leda till nödvändiga förändringar för att förbättra kvalitén och de mindre skolorna är i fokus.

Sylvia Koinberg i Nävekvarn vill inte att skolan där, som har mellan 60 och 70 elever, ska läggas ned.

– Jag tror att då avfolkas Nävekvarn om skolan inte får vara kvar, säger hon.

Vad betyder det för en ort som Nävekvarn att ha kvar sin skola?

– Enormt mycket. Jag ser grannens barn när de går dit och jag tycker att det är viktigt.

Går det inte lika bra att ha en buss som kommer och hämtar dem och kör in dem till stan?

– Nej, det blir så stort för dem.

Det var i december som tjänstemännen inom skoldivisionen i Nyköping fick politikernas uppdrag att se över skolans organisation. Parallellt pågår en lokalutredning för att säkerställa ett effektivt utnyttjande av kommunens lokaler.

Skolorna i Nyköping har halkat allt längre ned i statistiken om skolans kvalitet, bland annat då det gäller andelen eleverna som är behöriga till gymnasieskolan. I vintras gick kommunens högsta skolledning ut i ett öppet brev och pekade ut mindre skolor som en del av orsaken till kvalitetsproblemen och framtida större skolenheter som en del av lösningen.

Men Nävekvarsbon Sven Karlsson är inte säker på att han håller med.

– Det är helt idiotiskt att slå ihop det till stora skolor, tycker Sven Karlsson. Ingenting annat som är hopslaget till stort har ju fungerat. Det är någon politiker som hittar på.

Uppdraget pekar inte ut landsbygdsskolorna särskilt, men eftersom alla skolor med färre än 100 elever finns på landsbygden är det där reaktionerna varit starkast.

Nicklas Aspbacke i Nävekvarn tycker att skolan i Nävekvarn ska vara kvar.

– Då slipper småbarnen åka in till stan för att gå i skola, säger han.

Det sägs att det kan vara svårt att ha en bra kvalitet på mindre skolor och att det är svårt att hitta bra lärare. Var det något som du tänkte på när du gick här?

– Nej, säger Nicklas Aspbacke.

Enligt Barn- och ungdomsnämndens ordförande kristdemokraten Veronica Andersson är skolsituationen i Nyköping nu så alarmerande att alla skolpolitiker från vänster till höger är eniga om att något måste göras.

– 2009 ligger Nyköping skolresultat på 256:e plats bland landets 290 kommuner och det är absolut inte acceptabelt, anser hon.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".