1 av 2
Tomas Gustafsson, Räddningstjänsten och Rolf Brunell, Guif diskuterar brandsäkerheten i sporthallen.
2 av 2
Rutinerna vid brandlarm i sporthallen gicks igenom idag med berörda organisatione.
eskilstuna

Säkerheten skärps i Sporthallen

Handbolls-
föreningen Guif, Eskilstuna kommun och räddningstjänsten har nu inlett arbete med att förbättra utrymningsvägarna ur Sporthallen, så att det som hände i måndags inte upprepas.

Flera rullstolsburna personer blev fast inne i Sporthallen när brandlarmet gick mitt under matchen mellan Guif och H43 i måndags.

– Jag var här i helgen och stod vid de rullstolsburna och såg vad som hände där. Jag såg vad som fungerade väl och vad som inte fungerade, säger Rolf Brun i Guifledningen.

Det var ett falsklarm och det var tur för dem som var rullstolsburna och Matz Wahlkvist, pappa till en av de rullstolsburna, som inte kom ut, säger att han inte vågar tänka på vad som kunde ha hänt om det var ett riktigt brandlarm.

Utrymningslarmet hördes inte ordentligt och det tog lång tid innan man kunde utrymma hallen. Publiken visste inte vad som var på gång, inget hördes från speakern och spelarna stod kvar på planen och bollade.

När publiken väl började ta sig ut fick de rullstolsburna vänta i tio minuter innan någon med nyckel kom och låste upp och hjälpte dem ut. När de väl var ute var larmet över och publiken på väg in igen för den fortsatta matchen.

Utan att man bett om det fick man nu tillfälle att se hur det går till att utrymma en nästan full sporthall, något som aldrig testats.

– Mig veterligt har man inte gjort det i full skala när det sitter 2 000 på läktarna, säger sportchef Rolf Brunell, Guif.

– Vi har övat utrymning, men då med ett begränsat antal personer. Rent praktiskt är det ju naturligtvis svårt att göra en sådan fullskaleövning utan vi försöker ju att i förhand och titta på hur bör utrymningen utformas och vi ska inte bortse från att det finns ju ett byggnadstekniskt brandskydd som är till för att begränsa både brand och rökspridning, säger Tomas Gustafsson från Räddningstjänsten.

Nu ska Guif trimma organisationen och då får de 20 matchvärdarna en viktig roll.

– När det går ett larm ska varenda matchvärd veta vad han eller hon ska göra och det var det här som inte fungerade på ett bra sätt i måndags, säger Rolf Brunell.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista