Ann-Louise Norén med roboten som kan hjälpa folk att äta.
Sörmland

Robotar kan hjälpa äldre

Robotar kan underlätta för äldre och människor med nedsatt rörelseförmåga i framtiden. Det kunde man se exempel på under Vårdvetenskapens dag på Mälardalens Högskola igår.

Staffan Dryselius är lektor vid robotdalen och säger att roboten är tänkt för att man ska kunna få hjälp hemma när man vill genom att man får prata med en annan människa.

– Det är egentligen en pc på hjul med de vanliga chattprogrammen och telebild, säger han.

Brukaren kan alltså ringa långväga släktingar, se dem på bild och släktingen kan vara med som sällskap vid tillexempel middagar eller följa med personen runt i huset. När det gäller vårdpersonal kan den fungera som ett första möte menar Staffan Dryselius, lektor och teknikutvecklare vid robotdalen.

-- Säg att det är någon ny som ska komma och städa, och man kanske inte vill släppa in vem som helst, då är kan man introducera en ny person, säger han.

En annan ny robot som inte ens kommit ut på marknaden än är Bestick, som är ett äthjälpmedel för personer med nedsatt eller ingen rörelseförmåga i armar eller händer. Ann-Louise Noren teknisk ansvarig på Bestick, beskriver den som en liten robotarm med en sked längst ut som är gjord för att passa på bordet.

– Så kan man styra den skeden till att plocka upp de matbitar man vill ha, säger hon.

Ann-Louise Norén tycker att roboten har tagits emot jättebra bland de brukare där de har testat den.

– De pratar om frihet och matro till och med, säger hon.

Alexandra Edman
alexandra.edman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista