Peter Ankarberg är verksamhetschef för Barn och Ungdomspsykiatrin i Nyköping och Katrineholm.
SÖRMLAND

Samarbete ska hjälpa ungdomar på glid

För att hjälpa ungdomar som hamnat på glid i samhället och minska antalet placeringar utanför hemmet ska landstinget och kommunerna i länet gemensamt börja arbeta enligt en metod som funnits sedan 70-talet. Metoden är särskilt effektiv för ungdomar som har problem med kriminalitet och droger, enligt landstinget.

– Vilka behov är det tonåringen försöker få tillgodosedda genom sitt sätt att uppträda. Om man missbrukar eller om man skär sig, vad är poängen med det här. Och sedan att ihop med familjen hitta andra sätt, som är mer okej för alla andra, säger Peter Ankarberg, verksamhetschef för Barn och Ungdomspsykiatrin i Nyköping och Katrineholm.

Metoden kallas funktionell familjeterapi, FFT, och är en metod som funnits sedan 70-talet. Forskningsresultat visar att den gett bättre resultat än annan behandling och är särskilt effektiv för ungdomar, som har problem med kriminalitet och droger.

– Ofta finns det en historia av att kommunikationen har brutit samman och man inte pratar med varandra längre och missionen är ju att återupprätta familjen så att familjen fungerar igen så klarar familjen av väldigt, väldigt mycket, so inte längre behöver vara något för samhället att hålla på med, säger Peter Ankarberg.

Metoden som ska användas både inom Landstingets Barn och Ungdomspsykiatri, BUP och i kommunerna, är inriktad på ungdomar mellan 11 och 18 år som på olika sätt är på glid. Ungdomar som många oroar sig för både hemma och i skolan och där man gjort mycket utan att lyckas och en grupp som är svår att motivera till behandling berättar Peter Ankarberg. 

– Det som är spännande med just FFT är att där har man få avhopp. Det verkar ligga på runt tio procent och det är väldigt lågt för den här gruppen, berättar Peter Ankarberg vidare.

Till hösten kommer behandlare från Barn och Ungdomspsykiatrin och samtliga kommuner att utbildas i metoden.

Det är ett viktigt samarbete tycker Elisabeth Engberg som är enhetschef i Trosa och hon är positiv till att hela familjen deltar i behandlingen.

– Det är så himla lätt att hamna i det att det är en ungdom, begår kriminalitet eller, som missbrukar, så är det fokus på ungdomen och man jobbar mot ungdomen. Man glömmer bort att det finns en familjestruktur bakom och att man behöver arbeta med hela biten. Man behöver ha med föräldrar och man behöver ha med syskon för det påverkar ju hela familjen, säger Elisabeth Engberg, enhetschef i Trosa kommun.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista