Två arbetsplatser i länet berörs av strejkvarslet..
Sörmland

Handels varslar om strejk

Handelsanställdas förbund varslar om strejk inom handeln till den 1 april. Varslet omfattar 5000 anställda. I Sörmland berörs H&M-lagret i Eskilstuna och ICA-Bengtsson i Strängnäs.

Sammanlagt handlar det om 79 arbetsplatser i Sverige och både butiks- och lageranställda berörs, uppger Handels. Bland annat varslas om strejk inom H&M, Kapp-Ahl, Lindex, Ikea, Ica, Willys, Åhléns och Hemköp.

Leif Johansson, som är ordförande för Handelsanställdas förbund i Eskilstuna, säger att förbundet tröttnat på att vänta på ett bud från arbetsgivarna.

– Vi tycker det nästan är oförskämt att de inte vill förhandla med oss, vi har suttit i sex veckor och förhandlat och vi har inte fått något bud alls från dem. De skyller på att industrin inte har kommit längre, att det är industrin som ska vara ledande. Men vi tycker att vi borde kunnat få något bud från dem, säger Leif Johansson.

Nu ser Handels strejk som den enda utvägen.

– Vi vill strejka för att vi vill nå ett resultat. För det första ger inte arbetsgivaren oss en enda krona i löneökning och det kan vi givetvis inte acceptera, säger Leif Johansson.

En annan viktig fråga, enligt Leif Johansson, är att arbetsgivarna idag kan säga upp alla sina anställda och ta in bemanningsföretag utan att ta hänsyn till lagen om anställningsskydd och återanställningsrätt.

– Och det är en av de viktigaste förhandlingsfrågorna vi har inom hela LO-kollektivet i år. Det är en fråga vi måste lösa nu för vi kan inte acceptera att de säger upp folk och sedan tar in helt nytt folk utan rätt till återanställning, säger Leif Johansson.

– Det finns utrymme för löneökningar och vi tycker att marknaden ska vara reglerad när det gäller bemanningsföretag, anser Ove Eriksson, som jobbar på HM-lagret i Svista. Man ska inte kunna sparka ut folk och sedan kringgå Lasen (lagen om anställningsskydd) och ta in bemanningsföretag.

Enligt Håkan S Lundberg, ordförande i Svensk Handel i Nyköping och Mälardalen, menar att skälet till att Handelsanställdas förbund och arbetsgivaren Svensk handel inte kommit överens inte beror på kravet på högre lön.

– Jag tror inte att procentsatser och lönenivåerna är huvudskälet till resultatet av dagens förhandling. Handeln har gått väldigt bra trots dåliga tider.

Handelsanställda har ju krävt mellan 620 och 745 kr mer i månaden. Men man har också som krav en förstärkt rätt till heltid:

– Den som varit handlare har helt klart för sig att det är en omöjlig situation och den är inte framkomlig, enligt mitt sätt att bedöma det.  

Facket vill begränsa möjligheterna att kringgå lagen om anställningsskydd genom att använda inhyrd personal i stället för att återanställa personal med företrädesrätt.

Håkan S Lundberg menar att den här frågan gjort att man inte kunnat komma överens.

– Många arbetsgivare använder ju det här, att gå omkring det litet grand. Man får ju göra det men man kanske inte borde göra det.

Han gillar inte att det kan komma att bli strejk till påsk.

– Kommer det här att falla ut i samband med påskhelgen, så är det väldigt olyckligt, eftersom påsken är en väldigt stor omsättningshelg för handeln.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista