1 av 2
Linnea Myrheim, Fares Saud och Elenor Sjögren på Tessingymnasiet i Nyköping.
2 av 2
Lena Persson, gymnasieelev som sökt jobb i Trosa.
Sörmland

Fler sommarjobb till ungdomar

Flera kommuner i Sörmland satsar extra på feriearbeten, alltså sommarjobb, för skolungdomar i år. Orsaken är den stora ungdoms-
arbetslösheten.

– Jag har lämnat in mitt CV till olika butiker, så det är bara vänta och se, säger Linnea Myrheim, som går på Tessingymnasiet i Nyköping. Annars får man söka till kommunen.

Nyköping satsar tre miljoner kronor på feriejobb till skolungdomar i år, vilket betyder cirka 350 jobb inom bland annat park, äldrevård och idrottsföreningar. Det är samma nivå som förra året, då man fördubblade satsningen på grund av lågkonjunkturen.

– Vi har fortfarande ganska hög ungdomsarbetslöshet och vi vill ge ungdomar en bra introduktion i arbetslivet, säger folkpartisten Göran Hagberg, ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden i Nyköping.

Räcker det?

– Förra året kanske det hade kunnat gå åt lite fler, men i år vet vi att andra släpper till en hel del jobb, så jag tror att det blir ganska bra balanserat i år.

I Eskilstuna ökar kommunen antalet feriejobb med 200 platser, från 100 förra året till 300 i år och även Katrineholm ökar satsningen på feriejobb, med två miljoner kronor till tre miljoner kronor, för att ge feriearbeten till de flesta av de cirka 450 ungdomar som är födda 1993.

– De är annars många som inte får en möjlighet att få ett insteg i arbetsmarknaden, säger socialdemokraten Göran Dahlström, kommunalråd i Katrineholm. Här har man möjlighet att få lite kontakter och kan få feriejobb till nästa sommar eller kan få göra lite extrajobb under året.

Lena Persson går andra året på gymnasiet och har redan sökt feriearbete i Trosa kommun. För henne spelar det inte så stor roll vad det är för jobb.

– Jag är glad bara jag får ett jobb, säger hon.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista