Sörmland

Krav på granskning av arvoden

Flera partier i landstinget kräver att det ska göras en oberoende granskning av politikernas arvoden. Vänstern har krävt det och nu gör även krisdemokraterna och moderaterna det. Oppositionen anser att arvoden betalats ut felaktigt till en del politiker.

Folkpartiets gruppledare i landstinget, Thomas af Bjur, medger att han fått ersättning felaktigt och betalar tillbaka 50 000 kronor som han fått under de tio månader då han satt som politisk sekreterare. Även den ersättning på 50 000 kronor som den nuvarande sekreteraren Johan Bartholf fått betalas tillbaka. Folkpartiet menar att man ärvt ett felaktigt lönestystem som redan var etablerat, skriver lokaltidningarna.

– De olagliga arvodesutbetalningarna har allvarligt skadat landstinget och förtroendet för politiken. Det är oerhört viktigt att medborgarna ska kunna känna förtroende för sina folkvalda och hur vi förvaltar deras skattepengar. Därför måste alla fakta upp på bordet och nödvändiga åtgärder vidtas snarast", säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi, oppositionsråd för Kristdemokraterna.

Landstingsstyrelsens ordförande Jörgen Danielsson (S) säger till tidningen Folket att han välkomnar en granskning, men tycker att oppoitionen försöker plocka politiska poäng inför valet genom att kritisera den politiska majoriteten.

Sedan tidigare pågår ett arbete med att ta fram nya regler för arvodesersättningar. Bestämmelserna ska gälla från och med 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista