Sörmland

Arvodessystem för politiker utreds

Landstinget kommer att utreda de omdebatterade arvodesreglerna som använts för de förtroendevalda landstingspolitikerna. Två folkpartister har fått ut nästan 50 000 kronor vardera för mycket på grund av oklarheterna.

Oppositionen, som krävt att saken ska utredas får nu som den vill.

En av dem som fått felaktig ersättning är folkpartisten och landstingsrådet Thomas af Bjur och han ska betala tillbaka 50 000 till landstinget.

– Vi kommer att hörsamma det som har efterfrågats och vi kommer att göra en fullständig genomlysning av den här frågan, säger han.

Arvode kan endast betalas ut till politiska ledamöter inom landstinget men 

Thomas af Bjur har under sin tid som landstingsråd även arbetat en del av sin arbetstid som politisk sekreterare för Folkpartiet och samtidigt fått arvode för hela arbetstiden.

Nu kommer han att betala tillbaka de 50 000 kronor det handlar om.

Vi vill inte att det ska finnas några oklarheter. Det kan mycket väl visa sig så att det här är ett gemensamt ansvar mellan politik och organisationen, som inte heller har påtalat att det här inte är i överensstämmande med alla regelverk. Det har inte funnits några vakthundar i organisationen, som sagt till att nej så här kan ni inte göra från politikens håll. Men för att undanröja några som helst tvivel om att Folkpartiet som parti, eller majoriteten för den delen, har fått några medel, som de inte har rätt till har vi valt att betala tillbaka de här pengarna och det gör vi omedelbart nu denna månad, säger Thomas af Bjur och tillägger.

Det är ju inte trevligt att få betala tillbaka nästan 50 000 kronor ur sin egen privata ekonomi, men situationen är som den är och då får man ta sitt ansvar i det fallet. Jag vill inte att det ska bli några diskussioner över huvud taget om att jag har fått något som är på något sätt otillbörligt eller inte i linje med det regelverk, som finns.  Vad som sker i övrigt får väl visa sig efter den utredning, som nu ska göras i hela den här frågan, slutar Thomas af Bjur, folkpartistiskt landstingsråd.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista