Dyster framtid för byggnadsarbetarna

Det ser dystert ut för dom sörmländska byggnadsarbetarna i år. Det säger byggfacket i Nyköping mot bakgrund av de senaste siffrorna om det planerade byggandet framöver.

- Man kan ju snart säga att det är katastrof, säger Tonny Gustafsson, ordförande i Byggnadsfackets avdelning i Nyköping.


Trots en väntad konjunkturuppgång spår branschorganisationen Sveriges byggindustrier att sammanlagt tio tusen byggjobb kommer att försvinna i landet i år och nästa år.


Tonny Gustafsson, ordförande i Byggnadsfackets avdelning i Nyköping, är bekymrad.


Behov av bostadsbyggande


- Jag har varit ordförande i byggnads i 18 år och hela länet har en arbetslöshet på ca 20 procent.  Det finns ett stort behov av bostadsbyggande. Jag tycker att det är konstigt att man ger Ams en massa pengar till åtgärdsprogram för att minska arbetslösheten. Det vore bättre att man antingen sänkte byggmomsen eller införde ett rotbidrag så att man fick igång byggnadsarbetarna.


Uppgång 2005


Tonny Gustafsson, ordförande i Byggnadsfackets avdelning tror inte på en vändning förrän tidigast nästa år vid en konjunkturuppgång, som förväntas i år.


- Ja, blir det en konjunkturuppgång kommer byggandet i sista hand, det brukar vara så, jag ser nog inte att det ser så ljust ut 2004, möjligen sista delen.