Det är allvarligt om det saknas spärrar för utbetalningar, anser modeaten Lotta Finstorp i landstinget.
arvodeshärvan i landstinget

"Allvarligt om spärrar saknas"

Landstingsoppositionen får igenom sitt krav på en oberoende granskning av arvodesreglerna för landstingets politiker. Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet går med på kravet. Bakgrunden är att det råder en rad oklarheter om flera politiker fått arvoden som de har rätt till.

Men oppositionsrådet och moderaten Lotta Finstorp är kritisk till att bland annat folkpartisten och landstingsrådet Thomas af Bjur valt att betala tillbaka de 50 000 kronor han felaktigt arvoderats för.

– På det sättet skulle jag nog vilja ha sett granskningen först, alltså vad den rapporten kommer fram till innan människor börjar betala tillbaka därför att det kommer ju att granskas både det politiska felaktiga beslutet eller utbetalningen, men också hur det är möjligt att över huvud taget att trycka på löneknappen när det inte finns ett formellt beslut, säger hon.

– Vem har gjort fel? Är det organisationen eller de enskilda personerna, säger Jörgen Danielsson, socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande.

– Det viktiga är väl att titta in och se vad är det som brister, varför har det blivit som det har blivit och sedan får man ta en diskussion om det enskilda ansvaret. Men i första hand måste man reda och se till att det inte upprepas, att man reder ut felen helt enkelt, tillägger han.

Beslut om arvoden till förtroendevalda landstingspolitiker ska, enligt kommunallagen ske i landstingsfullmäktige, men det har inte alltid skett i Landstinget i Sörmland, där man ofta kommit överens samtliga partier emellan om hur pengarna ska fördelas, berättar Jörgen Danielsson.

– Det vi kan konstatera idag med facit i hand, det är att den arbetsmetoden har inte fungerat till fyllest utan vi måste bli mycket, mycket mer formella och vi måste se till att det upplevs, som ett system, som är öppet och tillgängligt på olika sätt och vis, säger han också.

Men Lotta Finstorp håller fast vid frågan om felaktigt utbetalda arvoden.

– Det betalas ut pengar till människor, som inte ens får ut de här pengarna åtminstone utifrån hur kommunallagen föreskriver vem som får arvode. Det är ju ett problem, som är oerhört allvarligt egentligen, att det inte finns några spärrar i vårt landstingssystem som säger stopp, det här går inte, säger hon.

Lotta Finstorp hoppas att utredningen ska visa på om det också kan ha förekommit felaktiga utbetalningar inom oppositionen.

Enligt Jörgen Danielsson så har felaktigheterna inte drabbat skattebetalarna, eftersom det finns lika många heltidspolitiker nu, som tidigare år.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".