Snöröjningen kommer att kosta 15 miljoner mer än vad kommunerna räknat med.
Sörmland

Pengar för snöröjning slut

Den långa och snöiga vintern har gjort att pengarna för snöröjning i kommunerna har tagit slut eller kommer att ta slut. Innan det här året är slut så kommer kommunerna att ha spräckt sina budgetar för snöröjning, det visar en rundringning som Sveriges Radio Sörmland har gjort. Kommunerna har gjort av med flera miljoner mer i vinter än vad de planerat.

De flesta av kommunerna i Sörmland, som Sveriges Radio pratat med säger att de antingen redan förbrukat årets budget eller att pengarna som är avsatta inte kommer att räcka.

Sammanlagt kommer snöröjningen kosta drygt 15 miljoner kronor mer än vad kommunerna räknat med. Leif Bäckman, chef för gatuavdelningen i Eskilstuna kommun och säger att snöröjningen har varit oerhört intensiv den här vintern.

– Den startade ju i mitten på december och sen har det ju pågått kontinuerligt fram tills i stort sett nu. Budgeten har ju spruckit och vi har en prognos för helår 2010 som är den dubbla budgeten. Vilket betyder ca 10 miljoner över budget, säger han.

Leif Bäckman säger också att det är svårt att klara av kostnaderna från den tekniska förvaltningen.

– Det innebär ju hela säsongens asfaltsunderhåll eller alternativt all gatubelysningskostnad under ett år. Så det är ganska stora pengar det handlar om, säger han.

Var pengarna kommer tas ifrån skiljer sig från kommun till kommun. I Katrineholm räknar man med att kunna ta från kommunens centrala kassa. Även i Flen, Gnesta, Oxelösund och Eskilstuna hoppas man på att få ett bidrag ur kommunens reservkassa för att inte behöva ta pengar som istället skulle gå till underhåll av vägarna. Men skulle de inte få mer pengar, vad händer då?

– Ja då kommer det bli ett minimalt underhåll på den här typen av skador. Risken är ju då att vi får kostnaderna längre fram istället och av större dignitet, säger Leif Bäckman.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".