Noah Widqvist och andra HBT-personer kan vänta sig bättre bemötande i vården framöver.
sörmland

HBT-personer ska bemötas bättre

Homo-, bisexuella och transpersoner ska bli bättre bemötta i vården.
Det är målet med en ny policy som en arbetsgrupp inom landstinget tagit fram.

Tanken är att vårdpersonalen ska bli medveten om att alla inte är heterosexuella och få mer kunskap om vad det innebär att till exempel vara transperson.

Och det behövs, tycker Noah Widqvist, som kontaktade psykiatrin i Nyköping när han ville genomgå könsbyte.

– Första frågan var om jag har normalt sex, vilket ju inte har med saken att göra och sedan frågade man hur länge jag hade haft problem med min sexualitet och då sade jag att jag aldrig haft problem med min sexualitet, det är min identitet, som jag inte har problem med, men som jag behöver hjälp med att fixa så att mitt huvud går ihop med min kropp, säger han.

Så här blev alltså Noah Widqvist bemött när han vände sig till psykiatrin i Nyköping för att få en remiss till en könsbytesutredning i Stockholm.

Och han är inte ensam, om att ha blivit dåligt bemött av personal inom landstinget.

Eva Ogenborg i Nyköping gick till en kvinnoklinik med sin flickvän. De ville höra sig för om möjligheterna att göra insemination.

– Personalen blev väldigt nervösa och kände sig lite osäkra hur man skulle hantera ett tjejpar och då gjorde man inte de tester, som man brukar göra, klamydia och hiv till exempel. Det gjordes inte alls och det vet jag att man ska göra, säger hon.

Personalen var inte medveten om att klamydia smittar även mellan kvinnor.

Det visar väl att kunskapsnivån är för låg inom vissa områden och bekräftar det vi tror att det här är ett område för oss att jobba med, säger landstingsdirektör Karin Welin.

Nu ska det alltså bli bättring. En arbetsgrupp med politiker har tagit fram en policy för landstinget och den går ut på att HBT-personer ska bli synliggjorda och bättre bemötta. Det handlar också om att personalen ska bli medvetna och inte längre utgå från att alla är hetero.

– Vi behöver tydliggöra det här, att parrelationer, parbildningar och föräldrarelationer inte alltid ser ut på ett sätt utan de ser ut på olika sätt och vi har en ambition att vi ska bli riktigt duktiga på det här, slutar Karin Welin.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista