Patienter i hemsjukvården har fått vänta på vård på grund av att kommunerna haft svårt att få tag på deras journaler.
sörmland

Journalproblem fördröjer hemsjukvård

Journalhanteringen fungerar inte som den ska sedan kommunerna tog över hemsjukvården i vid årsskiftet.

Övergången från Landstinget gick snabbt och alla kommuner i Sörmland som vi pratat med säger att det blev en rörig start.

– Allt tar längre tid och det blir fördröjt, säger Annika Martens, arbetsterapeut i Malmköping.

Väntan på journaler gör att patienter får vänta på vård eftersom det tar längre tid att få fram uppgifter, enligt Annika Martens.

– Det försvårar för oss att göra en bedömning om vilka insatser som är rätt, säger hon.

Problemet med att komma åt journaler och att det tar tid för personalen att ständigt ta kontakt med läkare och vårdcentraler har varit tidskrävande för kommunerna.

Det i kombination med att vissa kommuner, exempelvis Nyköping, har varit underbemannade och lokalproblem i flera kommuner, har varit stressande för personalen. De mindre kommunerna, som Vingåker och Trosa har haft en lättare övergång än till exempel Flen.

– Ja, i grunden har det fungerat bra, men det har ju varit väldigt mycket omställningsprocesser både med lokaler, organisation och samarbetspartners har varit nya så det har varit mycket att rodda i, men vi landar mer och mer i det så det känns bra ändå, säger Johan Holmåsen, områdeschef på hälso- och sjukvården i Flen.

Han tycker inte att de fördröjda journalerna stört i någon större omfattning även om vissa patienter fått vänta några extra dagar.

– Det som varit brådskande har vi också gjort brådskande, konstaterar han.

Alexandra Edman
alexandra.edman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".