Många tågresenärer fastnade i Katrineholm i morse p g a banfel.
sörmland

Stora problem i tågtrafiken

Det är totalstopp i tågtrafiken mellan Katrineholm och Flen vilket påverkar trafiken i Mälardalen. Orsaken är ett banfel. Det betyder krångel för alla resenärer, som ska passera där.

Banproblemen påverkar alla X 2000-tåg Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö och Stockholm-Karlstad med förseningar på upp till en och en halv timme som följd. Även regionaltågen drabbas.

Sträckan Stockholm-Hallsberg ersätts med buss och den så kallade Uven (Uppsala-Västerås-Norrköping) ersätts med buss mellan Katrineholm och Flen.

Banverket räknar inte med att några tåg ska kunna passera sträckan Katrineholm-Flen förrän tidigast vid lunchtid.

Ett banfel uppstod på sträckan igår kväll när Banverket skulle sätta in bättre dränering. Det blev en oväntad sättning i marken, som fick spåret att resa sig och av säkerhetsskäl stängdes all trafik av. 

Banverket hade en maskin ute i natt för att försöka åtgärda spåret, men lyckades inte med det. Nu är en annan maskin på väg från Uppsala för att fortsätta arbetet.

Mona Kärner var en av många resenärer som fastnade i Katrineholm i morse.

– Man kan ju bara skratta åt eländet, säger hon, som tillsammans med arbetskamrater var på väg till Göteborg.

Hon och hennes arbetskamrater åkte från Eskilstuna och kom inte längre än till Katrineholm.

– Det är så himla träligt så det finns inte ens på kartan. Och ingen kan lämna några som helst besked, säger Mona Kärner.

Från Banverket jobbar man för fullt med att så snabbt som möjligt rätta till felet.

– Vi måste få dit maskiner och material och det tar lite tid, men till lunchdags hoppas jag att båda spåren ska vara öppna för trafik. Ett spår kanske vi kan öppna tidigare, säger Lars Schyllander, driftområdeschef på Banverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista