Hälleforsnästippen förbjuden

Sen början av den här veckan är ett av Sörmlands mest förorenade och giftiga markområden förbjudet för människor. Det är den så kallade tjärtippen vid gamla bruket i Hälleforsnäs som nu också skyltar med förgiftningsrisk.
Arsenik och en rad cancerframkallande finns i jordlagren, och framför allt för små barn kan det vara akut hälsofarligt att vistas på tippen. Förbudsskyltningen är bara en första och billig åtgärd när det gäller att försöka komma tillrätta med årtionden av miljösynder vid bruket. Senare i år kommer beslut om en trolig övertäckning för åtskilliga tiotals miljoner. Att vistas på tippen kortare tid anses däremot inte särskilt farligt, utan det är om man får i sig av jord eller annat som det finns risk för förgiftning. Och den risken gäller då förstås främst mindre barn. Men Jerry Persson, miljöinspektör i Flen, tycker ändå att det är bättre att allmänheten nu vet att den ska hålla sig borta från den gamla industritippen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista