Vännerna är viktigast för att man ska må bra, tycker Patrik Kuszajewski och Sara Almandlawi.
SÖRMLAND

Sjätteklassare mår sämre

Sjätteklassarna i Sörmland mår sämre än sjätteklassarna gör i genomsnitt i landet. Det visar en undersökning som Statens Folkhälsoinstitut har gjort. Sexorna på Skiftingeskolan i Eskilstuna säger att det blir jobbigt när elever bråkar.

Patrik Kuszajewski och Sara Almandlawi går båda två i årskurs sex på Skiftingeskolan.

– Ibland blir det bråk och så, och man kanske blir irriterad och så, säger Patrik Kuszajewski.

Hur känns det då?

– Jobbigt. Man vill ju vara vänner med alla, säger han.

Hur är stämningen i skolan bland er sexor?

– Det är olika. Ibland är det superbra, ibland kan det bli jättejobbigt, säger Sara Almandlawi.

Alla elever i årskurser sex och nio i hela Sverige har fått svara på en enkät om hur de upplever sin psykiska hälsa. Frågorna handlar om bland annat nedstämdhet, mobbning, koncentrationssvårigheter och bristande välbefinnande.

I Flen, Katrineholm, Oxelösund och Vingåker mår sjätteklassarna sämre än genomsnittet i landet. Det handlar om alltifrån psykosomatiska besvär och nedstämdhet till koncentrationssvårigheter och bristande välbefinnande. Vad det kan bero på skiljer sig nog från person till person, tror Sara Almandlawi.

– Vissa kanske har problem hemma, vissa kanske blir mobbade för olika saker, till exempel sin klädstil, säger hon.

På riksnivå mår niondeklassarna sämre än sjätteklassarna, enligt undersökningen. Men tittar man på statistiken över Sörmlands kommuner visar den att niondeklassarna mår bättre än sjätteklassarna.

På högstadieskolan Stålfors i Eskilstuna jobbar man mycket för att eleverna ska må bra, enligt Claes Nyman, skolkurator på Stålforsskolan.

-- Det förebyggande arbetet, vilket vi satsar väldigt hårt på, är att informera, medvetandegöra och ha undervisning i ämnen som man skulle kunna kalla livskunskap, säger Claes Nyman.

Det viktigaste för att man ska må bra är enligt sjätteklassarna Sara Almandlawi och Patrik Kuszajewski att man har vänner.

– Vännerna betyder mycket för oss, säger Patrik Kuszajewski.

Tror ni det kommer bli lättare när det ni blir bättre?

– Nej inte direkt, säger Patrik Kuszajewski.

– Många säger att det är mycket enklare när man är mindre. Så jag tror inte det, säger Sara Almandlawi.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".