(v) beskylls för att ha drivit fram avhoppet i Landstinget Sörmland

Vänsterpartiet beskylls nu för att tillsammans med de borgerliga och miljöpartiet ha drivit fram avhoppet genom att rösta bort socialdemokraterna. Men det håller inte vänsterpartiets landstingsstyrelseledamot Ulrika Ernving med om. -Det känns väldigt märkligt, säger hon.

Efter en turbulent dag avgick landstingsstyrelsens socialdemokratiska ledning på månadagseftermiddagen. Enligt flera oppositionspolitiker vi talat med kom s-ledningens avhopp som en total överraskning.


-Men det är så att socialdemokraterna ha styrt i minoritet ända sen valet, och har naturligtvis blivit nedröstade i flera frågor redan tidigare, men då har man inte valt att avgå, säger Ulrika Ernving (v).


Hur kommer det att kännas som vänsterpartist att sitta och regera tillsammans med de borgerliga?


-Det vet jag faktiskt inte.


I Sveriges Radio Sörmlands sändningar igår sa landstingsstyrelsens ordförande Alf Egnerfors att han såg det som ett underkännade från oppositionen när de under måndagens landstingsstyrelsesammanträde la fram krav på ytterligare utredningar och konsekvensanalyser av tjänstemannaförslaget om nedskärningar inom specialistsjukvården. Efter att ha förlorat en omröstning valde det socialdemokratiska minoritetsstyret att avgå.


Socialdemokraterna har den senaste tiden varit hårt ansatta, prostesterna mot nedskärningarna på 200 miljoner kronor har varit kraftiga, och så sent som igår tog Alf Egnerfors emot en uppvaktning med 38 000 namnunderskrifter för att behålla operationsverksamheten på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, vilket krav som stöds av oppositionen.


Frågan är nu hur landstinget ska styras när socialdemokraterna avgått, och det har den tidigare oppositionen ännu inte tagit ställning till.


-Det har vi inte diskuterat ännu, vi har inte ens nämnt det, säger Gustav Wachtmeister, moderat landstingsråd.


-Hur man bemannar makten har aldrig varit aktuellt tidigare, så det har jag inga svar på idag, säger Ulrika Ernving (v).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".