Sörmland

Larmavtal rivs upp

Landstinget Sörmland rev idag upp avtalet med företaget Open Care, som skulle ha skött larmverksamheten i länet från och med nästa år. Landstinget menar att Open Care inte skött sig.

Open Care hävdar å sin sida att tekniken som landstinget använder är farlig för patienterna.

– Det är de som har brustit i sina leveranser så att vi inte kan genomföra vårt uppdrag, säger Calle Norberg, styrelseordförande för Open Care.

Landstinget Sörmland har tillsammans med landstingen Gävleborg, Västmanland och Uppsala skrivit avtal med Open Care om ambulansdirigeringen.

Open Care skulle ta hand om larmcentralerna i Eskilstuna, Västerås, Uppsala och Gävle. Målet var att det skulle höja sjukvårdskompetensen hos larmcentralspersonalen och korta väntetiderna på ambulans. Alla SOS-samtal skulle dirigeras till företagets sjuksköterskor, som skulle bedöma situationen och bestämma hur många ambulanser som skulle skickas.

Men nu säger landstinget upp avtalet - enligt landstinget för att Open Care varit dåliga på att planera.

– Man måste säkerställa utrustning och rigga en organisation och allt sådant, och vi har inte känt oss trygga i att det här fungerar. Så av patientsäkerhetsskäl måste vi avbryta nu och säga upp avtalet, säger Karin Welin, direktör för landstinget Sörmland.

Men Calle Norberg, som är styrelseordförande för Open Care, säger att det inte handlar om brister hos företaget.

– Vi ser inte alls några sådana problem, säger Calle Norberg. 

Enligt Calle Norberg är det istället Open Care som tagit initiativ till att bryta avtalet. Han säger att Open Care varit kritiska till landstingets nya kommunikationssystem Rakel, och sett risker för patienterna.

Rakel används av polisen och har ställt till med problem där tidigare, bland annat genom att larm inte har gått fram. Calle Norberg menar att det här kan bli livsfarligt för patienter som väntar på ambulans och att Open Care därför inte vill ta det här uppdraget, trots att det skulle ge Open Care många miljoner.

– Det är värt cirka 84 miljoner. Det är otroligt lockande att ta det här uppdraget. Men vi ser inte att vi kan göra det utifrån patientsäkerheten, säger Calle Norberg.

Men landstingen håller fast vid att Open Care gjort fel, och de är till och med beredda att stämma Open Care för avtalsbrott.

– Det är klart att vi får merkostnader för att vi måste ut och göra en ny upphandling nu. Sedan hur mycket det kan vara fråga om, det får vi återkomma till.

Finns det några planer på att se över kommunikationssystemet Rakel eftersom Open Care kritiserar det så mycket?

– Jag har svårt att se det just nu. Det finns trots allt i drift på flera ställen. Men det pågår ständigt utvecklingsarbeten i alla system såklart.

Open Care vann upphandlingen i konkurrens mot bland annat SOS Alarm AB, som ägs av staten och landstingen. Nu kan det istället bli SOS Alarm som tar över, enligt Karin Welin.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".