Katrineholm

Invandrarkvinnor hoppar av i protest

Samtliga invandrarkvinnor hoppar av Socialdemokraternas listor i Katrineholm inför valet i höst i protest mot hur fullmäktigeledamoten Dragana Luketa behandlats. Dragana var föreslagen till en valbar plats på listan, men några medlemmar gjorde en kupp som resulterade i att hon hamnade långt ned på 52 plats. Socialdemokraterna kommer nu inte ha några invandrarkvinnor i fullmäktige i höst.

Dragana Luketa sitter idag i kommunfullmäktige i Katrineholm och det gör också hennes make sedan ett år tilllbaka Reijo Eriksson. För en tid sedan fick Reijo beskedet att han av valberedningen petats ned till 57 plats på listan vilket alltså inte räknas som valbar plats. Socialdemokraterna i Katrineholm har idag 26 mandat.

Motivet var att Socialdemokraternas ledning i Katrineholm inte tycker att makar bör sitta tillsammans i kommunfullmäktige. Det finns dock inga lagar eller skriftliga regler som förbjuder detta. Reijo Eriksson drog då tillbaka sin kandidatur.

 Men bråket inom Socialdemokraterna i Katrineholm var inte över med det.På socialdemokraternas årsmöte i torsdags blev så Dragana Luketa petad från den valbara 18:e plats som hon av Socialdemokraternas valberedning föreslagits till, ned till en 52 plats.

Dragana Luketa som själv inte kunde delta på årsmötet är mycket besviken.

 – Det här är maktmissbruk av ett fåtal,  och det visar att de inte vill ha några invandrarkvinnor i kommunfullmäktige, säger Dragana Luketa, som nu även hon dragit tillbaka sin kandidatur.

I solidaritet med Dragana och i protest mot behandlingen av henne har nu de övriga tre invandrarkvinnorna på Socialdemokraternas lista i valet till kommunfullmäktige i Katrineholm dragit tillbaka sina kandidaturer.

Det innebär att Socialdemokraterna alltså inte kommer att ha någon invandrarkvinna i fullmäktige efter höstens val.

– Jag tror att det kommer bli svår för Socialdemokraterna att nå ut till invandrarkvinnorna i valet efter det här, när man så öppet visar hur man stänger dörren för oss, säger Dragana Luketa.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".