Intern strid inom socialdemokraterna efter avhoppet

Den interna konflikten inom socialdemokratin i Sörmland blir nu allt tydligare efter att socialdemokraterna häromdagen beslutade att hoppa av landstingsledningen. En avgående socialdemokrat i landstinget anklagar partikamrater i Katrineholm för att ha agerat mot partiet.

- Jag kan förstå att människor är oroliga och vill agera i en aktionsgrupp, men jag tycker att det är konstigt att mina kamrater inom partiet inte försöker ta debatten inom partiet och med oss som arbetar med frågorna. Jag hade nog förväntat mig något annat, säger ett av de avgående landstingsråden, socialdemokraten Kristina Jonsson.


Hon är besviken på de socialdemokrater i Katrineholm som agerat för att rädda kvar operationsverksamheten vid Kullbergska sjukhuset.


Hård kritik


När tjänstemannaförslaget om nedskärningarna på Kullbergska sjukhuset blev känt blev det ett ramaskri i Katrinehom och en aktionsgrupp startades som bland annat samlade in 38 000 namnunderskrifter mot planerna.


Gruppens kritik mot planerna var hård och i gruppen deltog även flera socialdemokrater å det här retar avgående landstingsrådet Kristina Jonsson.


Hon menar att frågan skulle istället skulle skötts intern inom det socialdemoktratiska partiet.


”Det är så en demokrati ska fungera”


Göran Dahlström, en av de socialdemokrater som offentligt kristiserat och arbetat mot förslaget, håller inte med Kristina Jonsson.


- Det har ju kommit ett tjänstemannaförslag som alla katrineholmare reagerat emot. Vi socialdemokrater har reagerat mot det. Det har bildats aktionsgrupper, det har varit insändare, manifestationer och namninsamlingar. Det är precis så en demokrati ska fungera i Sverige. Man måste engagera sig innan politiska beslut har fattats. När den politiska processen väl är igång och man ska fatta beslut, ja då är det ju kört. Och har Kristina Jonsson något annat förslag på hur en demokrati ska fungera, en öppen demokrati, så skulle det vara väldigt roligt att höra hur det skulle vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".