I höst ska det bli lättare för hemsjukvården att ta del av landstingets journaler.
sörmland

Journalproblem på väg mot en lösning

Ett för vården i Sörmland nytt system ska från och med i höst underlätta journalöverföringen mellan landstinget och kommunerna. Det kallas Nationell patientöversikt, NPÖ och används redan på andra håll i Sverige. Sveriges Radio Sörmland har tidigare berättat om att personal inom hemsjukvården i länet idag har problem att få tag i en patients sjukdomshistoria sedan hemsjukvården flyttades över till kommunerna från landstinget vid årskiftet.

Som det ser ut nu får hemsjukvårdspersonalen ringa runt till olika vårdcentraler för att få tag i den information de behöver.

Det här nya systemet, NPÖ, ska alltså förbättra detta och effektivisera hanteringen av att komma åt information i journalerna som landstinget har. Systemet finns redan på flera ställen i Sverige, bland annat i Örebro län, där man menar att NPÖ ökat patientsäkerheten.

NPÖ samlar alltså patientinformationen oavsett vilket landsting den kommer ifrån. Det innebär att om till exempel om en person från Eskilstuna på besök i exempelvis Västerås blir sjuk kan vårdpersonal i Västerås få tillgång till personens journaler och medicinlista genom NPÖ.

När han sedan återvänder till Eskilstuna så kan distriktssköterskor i Eskilstuna se vad han fått för behandling i Västerås, till exempel ny medicinering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".