Radioaktivt material obevakat

Den behållare med radioaktivt Irridium, som läckte i sin färd från Studsvik utanför Nyköping och vidare till USA, stod obevakad under flera dygn i Sverige.
Enligt Ulf Bäverstam, ställföreträdande generaldirektör på Strålskyddsinstitutet, aktualiserar det som inträffat frågan att se över reglerna kring säkerheten av transporter av radioaktivt material. När behållaren med det radioaktiva ämnet kom fram till USA konstaterades läckage av radioaktivitet. Det var därför SSI drog igång en ordentlig utredning av behållarens väg. Och det visade sig alltså att den, bland annat i Norrköping och på Arlanda, stått obevakad under flera dygn. Iridium används i röntgenutrustning inom industrin. I behållaren fanns 1000 risgrynsstora korn med Iridium. Ett enda av kornen skulle kunna orsaka mycket allvarliga strålskador vid direkt kontakt med människor. Det finns inga krav i lagstiftningen på att farliga radioaktiva transporter måste bevakas. Säkerhetsbestämmelserna bygger på antagandet att innehållet är så farligt att ingen skulle våga försöka stjäla det. Efter terrordåden den 11 september måste man kanske omvärdera riskerna, säger Ulf Bäverstam på SSI.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".