Mobbningsrättegången avslutad

På måndagen avslutades rättegången mellan 19-åriga Johanna och Eskilstuna kommun. Hon har stämt kommunen och anser att kommunen är skyldig att betala skadestånd för de skador hon anser sig ha fått under grundskoletiden.

Ett 15-tal vittnen, däribland Johannas tidigare lärare och rektorer, har berättat under den tre dagar långa rättegången hur de inte har uppfattat att Johanna varit mobbad. Trots att Johanna själv och hennes mamma vid flera tillfällen har sagt just det. Och det är just här problemet ligger, säger Johannas juridiska ombud Jacob Asp.


- Allt talar för att kommunen inte uppfattat att det handlar om mobbning så de har inte vidtagit några åtgärder.


Om kommunen inte uppfattat det som mobbning är det inte då rimligt att man inte gjort några åtgärder?


- När man ser på vad skollagen föreskriver har den ingenting med hur kommunen uppfattar situationen att göra. De ska helt gå på vad eleven eller en anhörig säger.


Så det räcker med att Johanna och hennes mamma ansett att det var mobbning?


- Ja!


Men hel del har ju skolan och kommunen gjort, mobbningsteam och en speciell tjejgrupp bland annat?


- För att beivra och komma till rätta med en mobbningsproblematik så måste man systematisera sina åtgärder och vidta dem gemensamt från skolans sida. Det har de inte gjort. Lärarna, mobbningsteamet och tjejgruppen har verkat för sig utan att veta om vad respektive grupp har gjort för något.


Enligt kommunen har skolorna gjort allt som de har kunnat för att hjälpa Johanna. Och det tycker kommunens advokat, Annika Gustafsson, att den här rättegången har visat.


- Alla lärare och annan skolpersonal har redogjort för alla åtgärder som har vidtagits och genom utredande samtal med Johanna och hennes kamrater inte kunnat se att hon varit mobbad utan de har ansett att det varit bråk och konflikter mellan unhgdomarna och det har rett ut sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".